Annons
Växjö

Höghuset återfår sin forna 50-talsglans: ”Blivit oerhört bra”

Det slitna höghuset på söder i Växjö har nu återfått sin forna 50-talsglans. Bakom totalrenoveringen står lokala Arkitektbolaget.
– Det var ett stort jobb men har blivit oerhört bra.
Växjö • Publicerad 5 september 2023
Det nyrenoverade niovåningshuset innehåller 49 studentbostäder och kontor. Foto: Arkitektbolaget/Patrik Sundström
Det nyrenoverade niovåningshuset innehåller 49 studentbostäder och kontor. Foto: Arkitektbolaget/Patrik Sundström

Det rikstäckande fastighetsbolaget Hemsö – som är specialiserat på samhällsfastigheter – äger kvarteret Jägaren vid korsningen Södra Ringvägen-Vallgatan på söder i Växjö. På fastigheten ryms flera skolor, bland annat Kronoberg Skola och Procivitas men även ett niovåningshus med totalt 49 studentbostäder.

Det cirka 70 år gamla höghuset har nu återfått sin forna glans. Det är lokala Arkitektbolaget som har totalrenoverat den slitna byggnaden på uppdag av Hemsö och ambitionen har enligt arkitekterna varit att ge huset en stilmässig tidsresa tillbaka till 1950-talet, då det en gång byggdes.

Annons

– Utgångsläget var fint med en stilren modernistisk touch i hela huset, men den förtogs i en mindre smakfull renovering på 1980-talet. Vi har velat återskapa ursprungsgestaltningen och hitta en samhörighet med det övriga kvarteret där alla huskroppar är från olika årtionden, säger Kristina Bornholm, ansvarig arkitekt på Arkitektbolaget, i ett pressmeddelande.

Putsfasaden renoverades och målades om från gul till mjukt vitt och ”klumpiga glaspartier” i grova dimensioner som satts in i trapphusen har bytts tillbaka till fönster trogna ursprungsarkitekturen.

Invändigt har de föråldrade studentbostäderna med gemensamma toaletter uppdaterats med egen toa och större pentry. Längst upp i huset finns numera kontorslokaler med en tillhörande takterrass.

– Nu har vi nått målet. Det här är en komplex fastighet med olika äldre lokaler som i dag rymmer flera moderna skolor och kontor. Kvarteret har gått igenom en enorm omvälvning från mycket tomställd yta till i princip helt uthyrd. Vi är nöjda med helheten, det var ett stort jobb men har blivit oerhört bra, säger Bernt Isaksson – teknisk förvaltare på Hemsö – om kvarteret Jägaren.

Utsikten från byggnadens takterrass. Foto: Arkitektbolaget/Patrik Sundström
Utsikten från byggnadens takterrass. Foto: Arkitektbolaget/Patrik Sundström
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons