Annons
Växjö

Högre sjukfrånvaro bland lärare: ”Märks att många är sjuka”

Hösten håller på att bytas ut mot vintern och sjukfrånvaron bland elever och lärare har ökat den senaste tiden.
– Det märks att många är sjuka, säger Henrik Ahlin avdelningschef i utbildningsförvaltningen.
Växjö • Publicerad 25 november 2023
Sjukfrånvaron bland elever och lärare har ökat den senaste tiden.
Sjukfrånvaron bland elever och lärare har ökat den senaste tiden.Foto: MAXIM THORÉ

Smittskyddsläkaren Christian Blomkvist berättade nyligen att han ser en tydlig smittspridning av covid-19. De senaste tre veckorna har det gått från tio fall per vecka till ett 70-tal positiva tester.

Men även om smittskyddet i Region Kronoberg endast kunnat testa sin egna personal samt de som behöver sjukhusen märks infektionssjukdomarna av vid denna tid på året.

Annons

Inte minst i Växjös utbildningsförvaltning där det finns en hög sjukfrånvaro.

– Personalen är mer sjuka än barn och elever. Det märks, och vi har ganska många vikarier inne som vi har fördelat efter behov, säger Henrik Ahlin avdelningschef i utbildningsförvaltningen.

Henrik Ahlin säger att verksamheterna är påverkade, men att de ändå kunnat genomföra sina uppdrag.
Henrik Ahlin säger att verksamheterna är påverkade, men att de ändå kunnat genomföra sina uppdrag.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Han säger också att det finns chefer som har flaggat för hög sjukfrånvaro och att det varit ett ansträngt läge.

– Vi har ingen information om att det är problem med att klara uppdragen, men att sjukfrånvaron har en påverkan på verksamhet, säger Henrik Ahlin och påpekar att det är oftast är störst påverkan på förskoleverksamheterna.

– Det fungerar och verksamheterna flyter på, men där har vi flyttat personal mellan förskolor och avdelningar, samt tagit in timvikarier.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons