Annons
Växjö

Högt uppsatt regionchef köps ut för miljonbelopp

Roger O Nilsson köpts ut av Region Kronoberg.
Han kommer få packa ihop sina grejer och lämna omedelbart.
Enligt en överenskommelse får han med sig 15 månadslöner.
Växjö • Publicerad 12 maj 2023
Hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson lämnar sin tjänst inom Region Kronoberg med omedelbar verkan.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson lämnar sin tjänst inom Region Kronoberg med omedelbar verkan.Foto: Urban Nilsson

Hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. Anledningen är att han och Region Kronoberg har olika syn på hur hälso- och sjukvården ska ledas och styras, enligt regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

– Det saknas tyvärr en gemensam syn på ledning och styrning, och samsyn är något som är nödvändigt – inte minst med tanke på de utmaningar vi står inför när det gäller till exempel kompetensförsörjning och omställning till nära vård, säger Mikael Johansson.

Annons

Roger O Nilsson har en månadslön på 133 500 kronor. Enligt överenskommelsen får han med sig 15 månadslöner, vilket motsvarar två miljoner kronor. Samt en pensionsavsättning på en halv miljon kronor.

– Det är så det fungerar. Man kan driva det här arbetsrättsligt och jag vet av erfarenhet att det blir ännu dyrare, säger Mikael Johansson.

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) säger att de inte haft samsyn med Roger O Nilsson om direktörens ledarskap.
Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) säger att de inte haft samsyn med Roger O Nilsson om direktörens ledarskap.Foto: Elvedin Basic

Roger O Nilsson tillträdde som hälso- och sjukvårdsdirektör i juni år 2021. Han har fått kritik för att han haft en tuff ledarstil. Något han själv ansett vara ett rakt och tydligt ledarskap.

– Vi har sett att verksamheterna inte varit nöjda med hur ledarskapet har fungerat. Så mycket har vi väl alla läst i tidningen de sista fyra månaderna och vi har identifierat att vi har olika syn på ledarskapet som gör att detta inte kommer att fungera.

En ny hälso- och sjukvårdsdirektör kommer att rekryteras. I väntan på det kommer Roger O Nilssons arbetsuppgifter att fördelas på flera olika personer.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons