Annons
Växjö

Hon blir ny ordförande i kommunstyrelsen – men bara i några veckor

Växjö • Publicerad 22 november 2022
Pernilla Tornéus (M)
Pernilla Tornéus (M)Foto: Elvedin Basic

I oktober utnämndes Anna Tenje (M) som ny äldre- och socialförsäkringsminister i Sveriges regering och hon lämnar därmed kommunfullmäktige och rollen som kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun. Under tisdagen beslutade kommunfullmäktige att bevilja avsägelsen och ny ordförande för kommunstyrelsen blir Moderaternas nya toppnamn Pernilla Tornéus.

Det blir dock en kortvarig tid på posten för Tornéus. Hon kommer att inneha ordförandeposten fram till årsskiftet. Under tisdagens kommunfullmäktige passade Pernilla Tornéus på att tacka för förtroende och dra en jämförelse med Storbritanniens tidigare premiärminister Liz Truss som i höstas avgick efter 45 dagar på posten.

Annons

– Jag vill passa på att tacka för detta förtroende även om det nog är historiens kortaste. Det är till och med kortare än Liz Truss. Däremot kommer vi nog inte avgå av samma anledning utan det här är ju en annan anledning. Lite historiskt, både den korta tiden såklart men även en enorm ära att få bli kommunstyrelsens andra kvinnliga ordförande i Växjö kommun, sa hon från talarstolen.

Efter höstens val kommer alla ledamöter och ersättare i nämnder, kommunala bolag och kommunstyrelse utses vid kommunfullmäktiges sammanträde i december och tillträda den 1 januari 2023. Då väntas Malin Lauber (S) bli ordförande i och med maktskiftet.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons