Annons
Växjö

Hon blir Sveriges första professor i sakprosa

Växjö • Publicerad 28 december 2022
Anna Jungstrand blir Sveriges första professor i sakprosa.
Anna Jungstrand blir Sveriges första professor i sakprosa.Foto: Jonathan Knape

I ett samarbete mellan Natur & Kultur, Författarförbundet, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet ska Sverige få sin första professor i sakprosa. I veckan beslutade Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson att det blir Anna Jungstrand som tillträder Natur & Kulturs professur i sakprosa. Hon är forskare och lektor i litteraturvetenskap samt sakprosaförfattare.

– Vi är glada över att ha rekryterat Anna Jungstrand, som har en idealisk bakgrund för att kunna utveckla forskning och utbildning på sakprosaområdet, säger Hans T Sternudd, dekan vid fakulteten för konst och humaniora.

Annons

Anna Jungstrand kommer närmast från en tjänst som forskare och lektor i litteraturvetenskap vid Mälardalens universitet och tillträder professuren vid Linnéuniversitetet i augusti 2023.

Sakprosa är faktabaserad litteratur, som reportage, historia, biografier, läromedel, debattböcker, populärvetenskap och reseskildringar.

– Jag ser stora möjligheter med den här professuren och är särskilt glad att den förläggs till en humanistiskt och estetiskt grundad miljö med kreativt skrivande, litteratur- och filmvetenskap. Det ger svensk sakprosaforskning en något annan startpunkt än motsvarigheten i våra grannländer där den främst vuxit fram ur språkvetenskapliga och lingvistiska miljöer. Jag hoppas att vi på så sätt kan bidra med andra perspektiv till den skandinaviska forskningsfronten och hitta spännande utbyten, säger Anna Jungstrand.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons