Annons
Växjö

Hon tar trender från London till Växjö

I 23 år har Kristina Johannesson drivit Växjö-butiken The KJ Store som specialiserat sig på allt från retroprylar och accessoarer till piercing och vintagekläder. En mycket populär trend just nu är rockabilly, en stil som Kristina är väldigt förtjust i.
– 40- och 50-talets kläder var anpassade för kvinnor med utrymme för midja, byst och rumpa. Rockabillymodet passar för alla kroppsformer!
Publicerad 14 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

För 23 år sedan var Alvestatjejen Kristina på väg till Stockholm, men svåra ryggsmärtor gjorde att hon bokstavligen inte kom iväg. Hon fick hastigt ändra sina planer. Visserligen hade hon sagt att hon omöjligt kunde tänka sig att bo och verka i Växjö, men livet tog nu en annan vändning.

– Jag hade utbildat mig till mönsterkonstruktör och varit iväg och jobbat tio år i Rom. Sen blev det en period i Stockholm, men så pajade ryggen och jag var tvungen att hitta ett hitta ett nytt sätt att försörja mig. Jag hade en massa second hand-prylar liggande i min mammas källare i Alvesta, så på ren impuls bestämde jag mig för att öppna en butik i Växjö för att kunna sälja av alltihop.

Annons

Det som bara skulle vara en tillfällig grej har nu pågått i 23 år. Kristina har alltid sytt hemma och kläder och mode är ett intresse som hängt med ända sedan ungdomen. Efter att inledningsvis inriktat sig på second hand började Kristina snart fylla The KJ Store med kläder från olika alternativa musik- och kulturstilar. Först var det främst punk och rock, därefter goth.

– Svartrocken och goth var verkligen en stil som stack ut. Det var mycket svart och extremt. Folk var som galna i gothkläderna som jag köpte hem från London.

Just London är Kristinas riktmärke när det gäller trender.

– Jag är på mässa i London minst två gånger varje år. Det är där jag köper in de flesta av grejerna och influeras av nya trender. Jag älskar verkligen London och känner mig alltid otroligt inspirerad när jag kommer hem från mässorna.

Foto: Nadia Hagberg

Vad är då trendigt just nu? Jo sedan drygt fem år tillbaka är rockabilly och 40- och 50-talsmodet en stark retrotrend som går hem hos såväl gamla som unga.

– Ja, verkligen. I butiken har jag kvinnor i både 15- och 70-årsåldern som köper klänningar i 40- och 50-talsmode.

Rockabillystilen är något som Kristina själv är väldigt förtjust i. Hon menar att det är kläder som till skillnad från de moderna profillösa och åtsmitande plaggen verkligen är anpassade för kvinnoformer.

– Det här är kläder som passar alla kvinnor. Man kan se snygg ut oavsett kroppsform!

En annan sympatisk sak med rockabillystilen enligt Kristina är att tjejerna tar stort utrymme.

– Rockabillytjejerna går verkligen all in. De vill märkas och synas!

Annons

The KJ Store med sin speciella inriktning har få eller inga motsvarigheter i övriga Sverige. Inte sällan kommer det kunder ända från Malmö för att köpa särskilda kläder och accessoarer.

– Efter 23 år i butiken har jag ju blivit lite hemmablind, men när det kommer kunder utifrån brukar jag få kommentarer om att det här stället är helt unikt. Folk säger att man får åka till Kalifornien för att hitta något liknande.

Tuffare förutsättningar i Växjö city i kombination med ökad näthandel gör att Kristina tror att butikernas era snart är över. Men oavsett vad som sker i framtiden kommer hon fortsätta hålla på med mode och kläder.

– Absolut, men hur och var vet jag inte. Kanske slår jag mig ner i London?

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons