Annons
Växjö

Huseby bruk får tillskott på sju miljoner

Växjö • Publicerad 30 november 2022
Huseby bruk
Huseby brukFoto: Per Jodenius

Växjö kommun och Alvesta kommun har gemensamt beslutat att ge ett extra ägartillskott till Huseby bruk på totalt 7 miljoner kronor. Pengarna ska gå till insatser som syftar till att fortsatt utveckla och stärka Huseby bruk som destinations- och besöksmål, bland annat utvecklingen av ett kunskapscenter för skog och vatten som är en del i brukets utvecklingsplan för 2021–2026.

– I Huseby bruk har vi en unik bruksmiljö med en unik historia som vi självklart ska bevara men också utveckla så att bruket kan fortsätta vara ett starkt och attraktivt besöksmål. Genom att investera i utvecklingen av ett kunskapscenter vill vi stärka besöksnäringen i länet samtidigt som vi höjer kunskapen om vad skogen och vattnet betyder för oss – historiskt, idag och för framtiden, säger Pernilla Tornéus (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

Annons

Huseby Bruk förvaltas av Statens Fastighetsverk men den publiken verksamheten på Huseby bruk drivs av Huseby Bruk AB som är ett kommunalt bolag som ägs av Växjö kommun och Alvesta kommun.

Växjö kommun, som äger 30 procent, ska betala 2 100 000 kronor under 2023 och 2024 och Alvesta, som äger 70 procent, ska betala 4,9 miljoner kronor.

– Det är en väldigt glädjande satsning, som gör det möjligt för oss att på Huseby bygga en flyttbar, pedagogisk utställning om skog och vatten, för hela familjen, med första invigning under 2023, säger Sven Sunesson, ordförande för Huseby Bruk AB.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons