Annons
Växjö

Huseby bruk prisas: ”Väldigt stolta och glada”

Huseby • Publicerad 27 september 2023
Sofie Magnusson, vd på Huseby Bruk, intar Afternoon tea på frökens plats i matsalen.
Sofie Magnusson, vd på Huseby Bruk, intar Afternoon tea på frökens plats i matsalen.Foto: Jonas Wimmerström

Huseby bruk har genom åren utvecklats till en unik destination i Småland. Nu har Huseby bruk utsetts till vinnare av Årets turismpris i Kronobergs län och är länets kandidat i den nationella tävlingen.

– Vi är så klart väldigt stolta och glada över att bli uppmärksammade på det här sättet. Vi har under många år förvaltat arvet efter Florence Stephens enligt hennes önskemål. Det har för oss in på många vägar - allt från att bevara slottet ”som på pappas tid” till fokus på skog och vatten som är en viktig del av godset. Våra ledord är äkthet, kvalitet och hållbarhet, fortsätter Sofie. Underbart med ett kvitto på att vi tänkt rätt, säger Sofie Magnusson, vd på Huseby Bruk.

Annons

Stora Turismpriset delas ut till ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen. Det är 30:e året i rad som priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som Tillväxtverket är huvudman för. Ett företag prisas i varje län och sedan gör de upp om att vinna Stora turismpriset nationellt. Priset delas ut den 6 december på Münchenbryggeriet i Stockholm i samband med konferensen Besöksnäring på agendan.

– Huseby bruk är ett av länets största besöksmål och ett som ständigt har utvecklats. De passar väl in på kriterierna Tillväxtverket anger - nytänkande, innovativt och hållbart. De har också under lång tid uppvisat en stabil drift och en förmåga att involvera lokalbefolkningen. Absolut en värdig vinnare enligt en enhällig jury, säger Eric Wickell, vd på Destination Småland och juryns ordförande i Kronobergs län.

Huseby bruk ägs av Alvesta kommun och Växjö kommun.

Fakta

Motiveringen

Huseby Bruk brukar kulturarvet respektfullt och bedriver hållbar utveckling samtidigt som historien bevaras. Genom att väva samman dåtid, nutid och framtid blir Huseby Bruk inte bara ett besöksmål att uppleva idag, utan också en plats där man bidrar till en bättre framtid. Edutainment på riktigt!

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons