Annons
Växjö

Husen i Växjö vinner pris: ”Andas framtid och hopp”

Växjö • Publicerad 17 november 2023
Dörren 4 på Telestad.
Dörren 4 på Telestad.Foto: Växjö kommun

Varje år sedan 1990 har Växjö kommun delat ut ett byggnadspris till en byggherre för ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen. Årets vinnare är flerbostadshusen i Telestad som ligger i kvarteret Dörren 4.

– Jag är stolt över att vi får tilldela årets byggnadspris till en byggnation som tar punkthuset till en ny nivå på ett modernt sätt. Man har på ett lekfullt sätt arbetat med att få till en god arkitektur genom detaljrikedom i panelen och en spännande och tilltalande takutformning. Det är en byggnation som andas framtid och hopp, något som Växjö som kommun står för, säger Lisa Larsson (S), miljö- och byggnämndens ordförande.

Annons

Byggentreprenör är Serneke Sverige AB och byggherre är Serneke Fastighetstyrning AB (Växjö Dörren Bostad AB)/Balder AB. Det är Arkitektlaget Skåne AB i Helsingborg som ritat husen.

Fakta

Motiveringen till byggnadspriset

”Med enkla formgrepp har man tagit det klassiska punkthuset med sadeltak till nya nivåer och skapat byggnader med fina proportioner och raffinerad takutformning. Som utmejslad i ett stycke värdefullt trä. Omsorg om såväl helhet som detaljer med träpanelerna som blir glesare ju högre upp de placerats ett mönster som fortsätter upp i takutsprånget samt bruket av subtila variationer av röda nyanser. Fin gårdsmiljö med pergola, växthus, stenmurar, fruktträd och en gammaldags vattenpump. De fyra bostadshusen ramas in av små byggnader, stråk och grönska. Allt sammantaget bidrar till en trivsam boendemiljö. God arkitektur och planering av fastigheten.”

Årets träbyggnadspris går till Eurocode 5 brandforskning med motiveringen att det är en forskning som har drivit ”den stora utmaningen inom träbyggandet i regi av Trätek, och har utvecklat metoder för att uppfylla funktionskraven på brandsäkerhet för träkonstruktioner, som är nödvändiga för att kunna bygga flervåningshus i trä”.

– Eurocode 5 är forskning som gjort det möjligt för oss här i Växjö, men även i andra delar av världen att bygga flervåningshus i trä. Många av de trähus vi har i Växjö idag skulle förmodligen inte finnas om inte kunskapen kring trä och brand utvecklats. Forskningsresultat som Birgit Östman varit ansvarig för har blivit standardverk som används i Sverige, Europa och även resten av världen så som Kina och Nordamerika, säger Malin Lauber (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Birgit Östman och Eurocode 5 brandforskning prisas.
Birgit Östman och Eurocode 5 brandforskning prisas.Foto: Pressbild

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons