Annons
Växjö

Husköpare stämde säljarna på en halv miljon – förlorade 160 000

Växjö • Publicerad 19 mars 2022
Foto: LENNART MÅNSSON

Ett par som för ett par år sedan köpte en strandnära fastighet vid Helgasjön strax norr om Växjö har stämt säljarna vid Växjö tingsrätt, skriver Smålandsposten.

Anledningen var att paret upptäckte att det saknades tillgång till en väg till deras nya bostad. Vägen till fastigheten är nämligen inte allmän och en del av den går över grannens mark, något de inte hade blivit informerade om före köpet, enligt stämningsansökan.

Annons

Paret fick problem med att ta sig till sitt hus för att en av grannarna hade placerat ut en vägbom. Den togs dock bort efter en överenskommelse mellan parterna och paret kunde åter använda vägen till sitt nya hus.

Paret anser att det efter köpet ”uppdagats fel på fastigheten” och med anledning av det stämde paret säljarna och begärde en halv miljon kronor i prisavdrag.

Men säljarna bestred stämningen och förklarade att vägen hade använts sedan början av 1900-talet utan några problem och att paret har rätt att använda den.

Tingsrätten konstaterar nu att det rör sig om en privat väg till fastigheten och att det inte finns någon ”inskriven rätt” att använda den. Enligt rätten borde dock paret kunnat enkelt ha upptäckt felet före fastighetsköpet.

Domstolen beslutar därför att paret inte har rätt till något prisavdrag och de måste i stället betala säljarnas rättegångskostnader i målet, som uppgår till drygt 160 000 kronor.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons