Annons
Växjö

Hyresgäst blev utestängd från bostaden direkt – tog strid i domstol

Hyresgästen krävde 113 000 i skadestånd sedan han direkt efter inflyttningen blivit utestängd från bostaden.
Hyresvärden hävdade han hade rätt att annullera hyreskontraktet eftersom hyresgästen inte ens betalade den första hyran.
Växjö/Kalmar • Publicerad 5 mars 2023
Bilden är en genrebild och har ingenting med händelsen att göra.
Bilden är en genrebild och har ingenting med händelsen att göra.

En man från Växjö hyrde förra sommaren ut sin sommarstuga i Kalmar län till en man i 35-årsåldern. De två kom överens om en hyra på 8 500 kronor i månaden för den möblerade stugan och skrev ett hyreskontrakt.

Men bara någon vecka efter tillträdet uppstod stora problem mellan parterna. Enligt hyresgästen överlämnade Växjöbon först en annullering av hyreskontraktet och han bytte därefter lås och stängde av både elen och vattnet.

Annons

Den utestängde hyresgästen fick snabbt hitta ett annat boende och han valde att stämma Växjöbon i tingsrätten för kontraktsbrott. Mannen yrkade att han åter skulle få tillträde till sommarstugan samt totalt 113 000 kronor i skadestånd för de kostnader som han haft i samband med utflyttningen.

Växjöbon bestred kraven och hävdade att han hade haft laglig rätt att annullera hyreskontraktet direkt. Enligt Växjöbon hade hyresgästen ”aldrig för avsikt att fullfölja kontraktet” och han hade inte ens betalat den första hyran. Dessutom hade Växjöbon efter att kontraktet skrev fått veta att mannens betalningsförmåga var obefintlig och att han varit inblandad i flera liknande hyrestvister tidigare.

Inför förhandlingen i Växjö tingsrätt kunde parterna nå en förlikning. Den innebär att Växjöbon omgående ska betala 30 000 kronor till hyresgästen. ”Genom denna överenskommelse är samtliga mellanhavande mellan parterna slutligt reglerade”, står det i tingsrättens dom.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons