Annons
Växjö

Hyresgäst krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få en miljon och ett gäng kor

Hyresvärden stämde Växjöbon på 365 000 kronor för uteblivna hyror i flera års tid.
Nu har parterna nått en förlikning där Växjöbon i stället blir en vinnare. Han ska nämligen få en miljon kronor från hyresvärden och ett gäng kor – om han flyttar ut.
Växjö • Publicerad 7 maj 2023
Generebild. Korna på bilden har ingenting med texten att göra.
Generebild. Korna på bilden har ingenting med texten att göra.Foto: Mattias Mattisson

Det är tidningen Hem & Hyra som rapporterar om en udda hyrestvist som gäller en skogsfastighet med tillhörande gård på en ort i Växjö kommun.

Fastigheten ägs nu av ett dödsbo och tanken är enligt Hem & Hyra att fastigheten ska avvecklas och säljas.

Annons

Ett företag har i flera år hyrt fastigheten och företaget har i sin tur hyrt ut den i andra hand till en man.

Enligt företaget har hyresgästen mannen sedan 2015 inte betalat någon hyra och företaget stämde honom därför vid Växjö tingsrätt och yrkade att han skulle betala totalt cirka 365 000 kronor samt att han skulle förlora rätten till sin bostad.

Men enligt Hem & Hyra vägrade mannen att flytta och kom i stället med ett motkrav mot sin hyresvärd på 3,2 miljoner kronor. Mannens motkrav grundade sig i att han ska ha haft ett muntligt avtal med den tidigare ägaren till fastigheten om att han skulle få ersättning för det arbete som han under åren har lagt ner på gården och skogsfastigheten.

Gården värderas i dagsläget till 16 miljoner och den stora värdeökningen de senaste åren beror enligt mannen till viss del på hans eget arbete.

Innan det blev en förhandling i tingsrätten lyckades parterna nå en förlikning i tvisten. Förlikningen innebär att mannen ska få en miljon kronor av företaget, om han flyttar från fastigheten inom en viss tid. Dessutom ska han få köpa loss gårdens nötkreatur samt en traktor till ett mycket förmånligt pris, rapporterar Hem & Hyra.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons