Annons
Växjö

Hyresgäst vräks efter misstänkt explosion – hade kanoner och vapenverkstad i lägenheten

Växjö • Publicerad 16 februari 2023
Genrebild över Växjö.
Genrebild över Växjö.Foto: Nadia Hagberg

Vidingehem vräker en av sina hyresgästen efter att han vanvårdat sin lägenhet. Vidingehem beslutade att vräka mannen efter en misstänkt explosion och brand i lägenheten som beskrivits ha varit mer en verkstad än en bostad. Hyres- och arrendenämnden i Jönköping har nu gått på bostadsbolagets linje, rapporterar Hem & Hyra.

I slutet av maj förra året ryckte räddningstjänsten ut till bostaden efter en misstänkt explosion i lägenheten. Mannen blev inlagd på sjukhus med brännskador.

Annons

I bostaden ska det ha funnits två gjutjärnskanoner och mängder med maskiner och andra prylar. Enligt Vidingehem fanns det förutom kanonerna och tunga maskiner spann med patronhylsor och sex 3D-skrivare. För att få igång maskinerna hade hyresgästen dragit om el från elcentralen och elförbrukningen hade under det senaste året varit två till tre gånger högre än normalt.

Det fanns också brännmärken från en misstänkt explosion på en och en halv meter i kvadrat i vardagsrummets tak och brännmärken på golvet. Det fanns även rester från händelsen på toaletten och något som liknade hagelpatroner, skriver Hem & Hyra.

Vidingehem hävdar att mannen inte har skött sina förpliktelser som hyresgäst och vräker nu mannen. Mannen har uppgett att han har ett stort intresse för antika skjutvapen och antikskytte men att han av hälsoskäl har haft svårt att hålla i ordning. Han har nekat till explosionen och hävdar att han tappade ner glöd från sin cigarett i en tom fyrverkerilåda där det ska ha funnits krutrester som tog eld och flammade upp.

Mannen har fram till den 31 maj på sig att hitta en annan bostad, städa ur lägenheten och flytta ut, skriver Hem & Hyra.

Mannen är sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott och vapenbrott vid flera tillfällen. Polisens tekniska utredning kring den misstänkta explosionen är ännu inte klar och det är inte känt vad brottsmisstanken mot mannen är. Den initiala rubriceringen från polisen var ”brott mot lagen om allmänfarliga och explosiva varor, grovt brott”.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons