Annons
Växjö

Ida Lidholt vann pris: ”Jag är väldigt chockad”

Växjö • Publicerad 21 november 2022
Ida Lidholt blev Årets IT-kvinna i Linnéregionen.
Ida Lidholt blev Årets IT-kvinna i Linnéregionen.Foto: Pressbild

Förra veckan utsågs Årets IT-kvinna i Linnéregionen som är Digitris utmärkelse som tillägnas en kvinna som arbetar för inkludering och mångfald och som inspirerar fler tjejer och kvinnor till en karriär inom branschen.

Årets vinnare är Ida Lidholt, delägare i European Speedrunner Assembly (ESA), och ägare och vd för Smålands Spelhall, en arkad- och flipperhall i Växjö.

Annons

– Det är väldigt förvånande och jag är väldigt chockad. Jag är otroligt glad, stolt och tycker att det är kul att e-sporten uppmärksammas på det här sättet. Det var otroliga medtävlande och jag blev förvånad över att ens vara nominerad eftersom jag har en annan IT-bakgrund än de andra.

I European Speedrunner Assembly (ESA) arrangerar de välgörenhetsevent inom framför allt speedrunning, där spelarna ska klara spelen så snabbt som möjligt, och tävlingar. Under eventen uppträder professionella e-sportare under en veckas tid och omkring två miljoner tittar världen över följer evenemanget. Under tiden skänks pengar till välgörenhet.

– Vi har våra events i Malmö och hundratals är på plats och tittar men vi sänder också via plattformen Twitch. Där försöker vi skapa en trygg miljö och jobbar med värdegrund och säkerhet och hur man beter sig och uttrycker sig. Det ska vara en plats man kan vara på både fysiskt och digitalt.

Just IT-säkerhet har varit en viktig del i Ida Lidholts arbete och de arbetar för att e-sporten ska vara en trygg plats för både tjejer och killar. Enligt Ida Lidholt spelar 92 procent av unga mellan 8 och 13 år så pass ofta att de klassas som gamers.

– Sedan försvinner många tjejer på vägen och jag tror att hot och hat är en faktor. Många vuxna lämnar tv- och dataspelandet åt sina barn och har ingen koll på vad som händer där. När det kommer till fotboll och ridning står föräldrarna med hela tiden men inte när det kommer till spelandet. Jag tycker att vi måste vara med våra barn och se vad de gör. På nätet förekommer mycket hot, hat och sexism.

Varför tror du att du får utmärkelsen Årets IT-kvinna i så tuff konkurrens?

– Jag tror att det är för att vi lägger stort fokus på barn och unga i ett så tidigt skede men på ett lekfullt sätt. Vi vill skapa ett intresse och en trygghet för IT. Vi skapar grunden redan i ung ålder och det blir som ett fundament för att det ska kunna bli ett jobb i framtiden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons