Annons
Växjö

Ida och Alma backpackar i Sydostasien: ”Ganska nice att bo i en ryggsäck”

Livet som backpacker erbjuder motorcykeltur, turkosa hav och fest. Matförgiftning, skumma män och insekter får man på köpet. Ida och Alma tycker båda sidorna hör till resans äventyr.
Växjö • Publicerad 21 mars 2024

Just nu är det många unga från Växjötrakten som har gett sig ut på backpackeräventyr. Framförallt i Asien.

Två av dem är Ida Möller och Alma Carlsson, 20, som kopplar upp sig med knackigt internet på videolänk. Täckningen är inte den bästa i Ella, Sri Lanka där de befinner sig för tillfället. Klockan är 17:30 och de är slitna, inte av en hel natts festande som det varit andra dagar. De har gått upp 04:30 för att bestiga berget Little Adams Peak och se soluppgången.

Annons

– Det var fantastiskt. En massa färger runtomkring och en rosa himmel, säger Alma.

Ida Möller och Alma Carlsson åkte till Thailand med tre andra Växjöbor. I Thailand varvade gänget sina dagar med upplevelser och fest.
Ida Möller och Alma Carlsson åkte till Thailand med tre andra Växjöbor. I Thailand varvade gänget sina dagar med upplevelser och fest.Foto: Privat

Under tre månader har Ida och Alma bytt ut Växjö mot backpacking i Sydostasien. De har planerat resan ett tag och valde att ta en paus från jobbet som kundtjänstmedarbetare på Gota Media.

Resan startade i Thailand, där var det mycket sol, bad i turkost vatten och festande. På deras resekonto på Instagram är det flera bilder där man kan skymta tjejerna med varsin hink på Thailands bargator, så kallade ”buckets”.

– Ja, det är en jättestor drink i en hink, säger Alma.

– De är väldigt bra, de är effektiva och gör sitt jobb, fyller Ida i.

I Thailand besökte Ida en elefantfristad där de fick träffa elefanter som blivit räddade från cirkus. Tjejerna var även på en matlagningskurs och är nästan mästare på Thailändsk mat nu. De lagade vårrullar och Almas favorit ”mango sticky rice”. En dessert som består av ris och färsk mango som kokas i kokosmjölk. De fick även laga grön curry, som de berättar är den starkaste curryrätten där.

– Jag har vant mig vid stark mat, men det har varit gånger vi båda suttit och kippat efter luft, säger Ida.

Alma har länge velat åka ut på en långresa och fick med sig Ida och tre andra från Växjö. Nu har gänget splittrats då de fortsätter mot olika resmål. I nästa land ska Ida och Alma möta upp en ny tjej från Växjö. Sydostasien verkar vara Växjöungdomars Mekka.

De är snart halvvägs in på sin resa men flera destinationer väntar. Efter Sri Lanka blir det Singapore, följt av Bali och Vietnam. På Bali väntas bergsbestigning och i Vietnam motorcykeltur, men de ska inte köra själva då de inser att det vore livsfarligt att ge sig ut ensamma på Vietnams krokiga vägar.

Rutten som är planerad för Ida Möller och Alma Carlsson. I många av länderna har de fått kontakt med andra svenskar som de ska möta upp och resa ihop med.
Rutten som är planerad för Ida Möller och Alma Carlsson. I många av länderna har de fått kontakt med andra svenskar som de ska möta upp och resa ihop med.

Då dagarna fylls av nya bekantskaper och äventyr blir inte hemlängtan så stor.

Annons

– Jag trodde verkligen inte jag skulle trivas att bo i en väska men det är faktiskt ganska nice, säger Ida.

Det svenska godiset saknar Ida däremot och när Alma blev matförgiftad erkänner hon att hon önskade att hennes mamma var där. En incident på resans tredje dag kunde lett till att ryggsäckarna packats ihop.

Ida Möller och Alma Carlsson kommer resa i tre månader och besöka fem länder totalt.
Ida Möller och Alma Carlsson kommer resa i tre månader och besöka fem länder totalt.Foto: Privat

Ida och Alma tillsammans med en tredje tjej fick dela hostelrum med män i 40-års åldern. När Ida vaknar på morgonen inser hon att en av mannen bredvid henne köpt och tagit med en thailändsk sexarbetare hem till deras hostel. Tjejerna blev chockade då men har inte känt sig utsatta som unga tjejer på resande fot.

– Oavsett vilket land man är i kommer det finnas äckliga män på gatorna, men de man umgås med är jättetrevliga. Jag är inte lika rädd som innan, man måste vara rätt öppensinnad för att kunna åka på en sån här resa, säger Ida.

Att resa själv gör också att man lär sig mycket. Ida tipsar att det är viktigt att ha en större budget än vad man tror. Med en budget på 80 000 kan Ida och Alma unna sig och uppleva allt de vill. Andra tips som tjejerna delar med sig är att lämna vita t-shirts hemma, de kommer ändå bara bli smutsiga. Kryp och insekter går inte undkomma, de finns både på stranden och i ens hotellrum.

– Gå in med ett positivt mindset, man kommer inte leva ett lyxliv hela tiden, säger Ida.

Alma Carlsson och Ida Möller har tagit tjänstledigt från sitt jobb på Gota medias kundcenter.
Alma Carlsson och Ida Möller har tagit tjänstledigt från sitt jobb på Gota medias kundcenter.Foto: Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons