Annons
Växjö

Idhas mål är att synliggöra Brottsofferjouren

Nästa vecka är det dags för den årliga informationskampanjen En vecka fri från våld. Medverkar gör bland annat Brottsofferjouren i Växjö som håller öppet hus på torsdag eftermiddag. Nytillträdda verksamhetsledaren Idha Alfredsby berättar om ett växande behov av såväl stödpersoner som vittnesstöd.
Växjö • Publicerad 16 november 2022
Ett viktigt mål är att synliggöra Brottsofferjourens arbete. I samband med evenemanget En vecka fritt fri från våld håller vi öppet hus, säger nytillträdda verksamhetsledaren Idha Alfredsby.
Ett viktigt mål är att synliggöra Brottsofferjourens arbete. I samband med evenemanget En vecka fritt fri från våld håller vi öppet hus, säger nytillträdda verksamhetsledaren Idha Alfredsby.Foto: David Färdigh

Brottsofferjouren finansieras via Brottsoffermyndigheten, regionerna, kommuner och enskilda bidrag. Verksamheten bygger dessutom helt på volontärinsatser. Det handlar om personer som åtar sig vara stödperson och vittnesstöd.

– Stödpersoner ringer upp brottsoffer, anhöriga eller vittnen och erbjuder samtal. Kontaktuppgifterna får vi via polisen. Samtalen omfattas av tystnadslöfte och brukar vara runt 45 till 60 minuter. Att få medmänskligt stöd från en utomstående är något som uppskattas och värdesätts, berättar Idha.

Annons

I dagsläget har Brottsofferjouren i Växjö tre stödpersoner, men med ett ökat behov så pågår en nyrekrytering.

– Vi vill gärna ha en blandning i åldrarna, både pensionärer med mycket livserfarenhet i bagaget och studenter inom exempelvis polis- och socionomutbildningarna som håller på att skaffa sig erfarenhet.

Hur regelbundet har man de här samtalspassen?

– Vart tredje eller fjärde vecka, något beroende på arbetsbelastningen. De väljer själva dag- eller kvällstid för samtalen.

Vilka kriterier ställer ni på sökpersonerna?

– Viktigast är att personerna är trygga och lugna i sig själva. Och att de bra på att lyssna och kan ge stöd och vägledning. Efter antagningen genomgår de även en utbildning i Brottsofferjourens regi.

När det gäller vittnesstöd finns elva sådana volontärer i Växjö. Dessa finns på plats i tingsrätten på schemalagda tider.

– Vi har tillgång till ett enskilt rum i tingsrätten med möjlighet för enskilda samtal. Vittnesstödet kan också följa med in på själva rättegången. Förutom själva brottet så är miljön med rättssalen och rättegångsproceduren en ny och främmande upplevelse och många hör av sig till oss innan och önskar stöd.

Att i högre grad synliggöra Brottsofferjourens arbete är en prioriterad målsättning för Idha.

– För att nå fler människor behöver vi vara synliga på sociala medier. Så nyligen har jag till exempel öppnat ett Instagramkonto för Brottsofferjouren i Växjö.

Annons

Vill man ha en inblick i Brottsofferjourens verksamhet ges också en extra möjlighet i samband med det årliga evenemanget - En vecka fri från våld.

– Den organiseras av länsstyrelsen och äger rum kommande vecka. Torsdagen den 24 november mellan klockan 14 och 18 håller vi öppet hus här på Brottsofferjouren.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons