Annons
Växjö

Idrottsförening jämnar klubbstugan med marken – ”Den mår riktigt dåligt”

Rottne IF är i rivningstagen.
Nu ska den gamla klubbstugan bort.
Den beskrivs som en säkerhetsrisk.
Växjö • Publicerad 29 december 2023
– Vi som förening har mer energi än på länge i många frågor och ett väldigt stort ideellt engagemang. Så utsidan speglar inte riktigt insidan, säger Cecilia Lindh, Rottne IF:s ordförande.
– Vi som förening har mer energi än på länge i många frågor och ett väldigt stort ideellt engagemang. Så utsidan speglar inte riktigt insidan, säger Cecilia Lindh, Rottne IF:s ordförande.Foto: Privat

Rottne IF:s klubbstuga på Vidingeskans i Rottne ska rivas. Den har länge varit risig och under hösten har dessutom en av lyktstolparna vid grusplanen blåst ner och slagit sönder taket.

Diagnosen:

Annons

– Den mår riktigt dåligt. Den hade nog behövt rivas eller göras något åt för länge sedan, säger Cecilia Lindh, föreningens ordförande.

En ansökan om rivningslov ligger nu för bedömning hos kommunen och så fort den hanterats klart plockas klubbstugan bort.

– Den är i ett sådant skicka att man inte kan använda den och vi klarar oss ett tag utan den för att bedriva verksamheten.

Beskedet från Växjö kommun är att föreningen får ett extra bidrag på 300 000 kronor för att finansiera rivningen.

”Stödet till Rottne IF ger föreningen möjlighet att hantera kostnaderna för rivning av befintlig klubbstuga vilket är ett akut behov då den innebär en säkerhetsrisk”, skriver kultur och fritidsförvaltningen i beslutsunderlaget.

Rottne IF:s klubbstuga på Vidingeskans i Rottne ska rivas. Den har länge varit risig och under hösten har dessutom en av lyktstolparna vid grusplanen blåst ner och slagit sönder taket.
Rottne IF:s klubbstuga på Vidingeskans i Rottne ska rivas. Den har länge varit risig och under hösten har dessutom en av lyktstolparna vid grusplanen blåst ner och slagit sönder taket.Foto: Lennart Ernstsson

Det kan låta dystert att riva en klubbstuga men i det här fallet är det rena lyftet, enligt Cecilia Lindh.

– Man har snackat i väldigt många år om att det ska hända någonting och nu händer det. Det är ett ganska viktigt signalvärde, säger hon.

Omklädningsrum och tvättstuga blir kvar. I alla fall tills vidare. Visioner och tankar om hur det ska se ut på Vidingskans en bit in i framtiden är inte formulerade ännu.

Men siktet är inställt på 2029 – då Rottne IF firar 100 år.

– Målet är att ha allting klart då.

Annons

Cecilia Lindh har tidigare slagit larm till kommunen om att föreningen behöver hjälp med att hantera både lokaler, planer, trafiklösningar och framtid:

”Vi löser inte detta med ideella krafter”, skrev hon tidigare i år i en orosanmälan till kultur- och fritid.

En tanke från föreningens sida har varit att kommunen tar över Vidingeskans men det är inte aktuellt.

– De har aldrig nappat på det. Så vi får väl se. Man får kämpa på i olika delar.

Som att börja med att riva ett gammalt klubbhus.

– Jag ser det här som ett jättepositivt steg. Jag ser väldigt ljust på framtiden. Vi som förening har mer energi än på länge i många frågor och ett väldigt stort ideellt engagemang. Så utsidan speglar inte riktigt insidan, säger Cecilia Lindh.

Fotnot: Även Uråsa IF, som varit vilande men som nu har kommit igång igen, får ett extra bidrag på 500 000 kronor som ska användas för att rusta upp deras klubbstuga.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons