Annons
Växjö

Influencer från Växjö får indragen sjukpenning

Växjö • Publicerad 27 oktober 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: MAXIM THORÉ

Charlotta Lönndahl arbetar som influencer och medium och har nästan 31 000 följare på Instagram. Hon är dessutom sjukskriven på 75 procent och nu vill försäkringskassan dra in hennes sjukpenning på grund av en bild hon postat på sociala medier.

Försäkringskassan menar att hon är friskare än vad hon uppger sig vara.

Annons

– Jag är ju sjuk och har varit det i flera år, vilket Försäkringskassans egna har utrett och kan intyga. Det gör mig helt kall i kroppen när jag tänker på att de baserar min rätt till sjukpenning på vad jag lägger upp på sociala medier, säger Charlotta Lönndahl till Aftonbladet.

Försäkringskassan hänvisar till en bild där Charlotta håller sitt barnbarn och en annan bild där hon står utan kryckor i skogen. Charlotta menar att hon har fått hjälp, både med att hålla sitt barnbarn och med att komma ut i skogen och menar att Försäkringskassan inte förstår vad influenceryrket innebär.

Försäkringskassans verksamhetsutvecklare Patrik Söderhielm menar att uppgifter från till exempel Instagram kan vara en del av ett underlag i en utredning.

”Om uppgifter från social medier ligger till grund för en bedömning av rätten till en förmån beror på vad för slags uppgift det är och om det har betydelse för rätten till ersättning. Innehållet i uppgiften och till exempel frekvens av något, som antalet bilder som visar på att något förekommer under en längre tid, avgör bevisvärdet”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Här saknas innehåll

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons