Annons
Växjö

Inga tester för prostatacancer i länet än

Den vanligaste cancerformen i Sverige är prostatacancer men trots det har endast fem regioner kommit igång med organiserad prostatacancertestning. Kronoberg är inte en av dem.
Kronoberg • Publicerad 9 november 2022
.
.Foto: Mimmi Kungberg

För flera år sedan, 2018, rekommenderades regionerna i Sverige att påbörja organiserad prostatacancertestning för att bland annat fylla kunskapsluckor om hur ett nationellt screeningprogram för prostatacancer ska kunna införas.

Att införa organiserad testning är resurskrävande och ställer stora krav på regionerna. Hittills har fem av 21 regioner valt att påbörja projekt med organiserad testning. Det är Värmland, Skåne, Västra Götaland, Stockholm och Gotland.

Annons

– Det går alldeles för långsamt. I den här takten kommer det ta många år innan vi får en organiserad testning av prostatacancer i hela Sverige, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige och den som orsakar flest dödsfall bland män. Varje år upptäcks fler än 10 000 nya fall av prostatacancer och det är framförallt äldre män som drabbas.

I mitten av september kom EU-kommissionen med ett förslag till Europeiska unionens råd att fatta beslut om att rekommendera nationell screening av prostatacancer för EU:s medlemsländer.

– Samtliga regioner bör förbereda sig på att kunna genomföra storskalig testning av prostatacancer. Vi vet att ju fler som får möjlighet att upptäcka cancer tidigt, desto större är chansen till lindrigare behandling och bot, säger Ulrika Årehed Kågström.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons