Annons
Växjö

Inget vårdmisstag när ung patient med hjärtfel uppmanades gå till psykolog

Läkaren upptäckte inte mannens ärftliga hjärtfel utan han fick i stället rådet att söka hjälp för att hantera sin ångest. Efter att mannen hastigt avlidit i hjärtsjukdomen har IVO granskat det inträffade och inte funnit några brister i Regionens vårdhantering.
Kronoberg • Publicerad 5 juli 2024
Foto: JOHAN CHRISTENSEN, Smålandsposten

Smålandsposten rapporterade i fjol att en anhörig till en man i 20-årsåldern hade anmält Region Kronoberg till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att han hastigt avlidit i en hjärtsjukdom.

Anmälaren uppgav att mannen hade sökt vård på ett av Kronobergs två sjukhus för bröstsmärtor och även berättat för läkaren att hans pappa hade avlidit i ung ålder till följd av en ärftlig hjärtsjukdom och att han var rädd för att han hade ärvt samma sjukdom.

Annons

Enligt anmälan negligerade läkaren mannens oro och uppmanade honom i stället att söka psykologhjälp för att hantera sin ångest.

Nu har IVO granskat vårdärendet och inspektionen riktar ingen kritik mot läkaren som behandlade mannen på sjukhuset. Enligt IVO undersökte läkaren mannens bröstsmärtor helt enligt riktlinjerna och varken blodprover eller EKG-undersökningen visade på några onormala hjärtvärden.

Att läkaren i stället uppmanade mannen att söka hjälp för sin ångest, är inte heller något som IVO bedömer var felaktigt.

”IVO kan konstatera att patientens medfödda genetiska avvikelse för allvarlig hjärtsjukdom blev känd först efter att patienten hade avlidit och genomgått en rättsmedicinsk obduktion”, skriver inspektionen i sitt beslut.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons