Annons
Växjö

Inkomstklyftorna växer i Växjö

Växjö • Publicerad 6 maj 2023
Inkomstklyftorna växer i Växjö
Inkomstklyftorna växer i VäxjöFoto: SIMON HASTEGÅRD

En ny sammanställning från SCB visar att inkomstklyftorna växer i Växjö kommun. Mellan 2015 och 2021 ökade andelen invånare som bor i hushåll med låg ekonomisk standard i kommunen.

– I Växjö kommun bodde 15,6 procent av invånarna i hushåll med låg ekonomisk standard 2021. Det är en ökning med 1,1 procentenheter sedan 2015, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB.

Annons

Samtidigt har andelen personer i hushåll med hög ekonomisk standard gått från 4,1 till 4,3 procent. Hushållens ekonomiska standard beräknas utifrån deras totala disponibla inkomst.

– I Växjö ökade hushållens medianinkomst med 5,4 procent mellan 2015 och 2021. Det är en ganska vanlig utveckling bland länets kommuner, säger Peter Gärdqvist.

Enligt den så kallade ginikoefficienten, som är en måttenhet mellan 0 och 1 som visar ojämnheten i inkomstfördelningen, ökade inkomstskillnaderna i Växjö kommun mellan 2015 och 2021. Ju högre värdet är desto större skillnad är det på inkomsterna mellan olika hushåll. I Växjö är värdet 0,272.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons