Annons
Växjö

Insamling av fritidsprylar i Växjös gamla kommunhus

Växjö kommun vill starta en fritidsbank och under höstlovet räknar de med att starta en insamling i gamla kommunhuset.
Växjö • Publicerad 23 september 2023
En ny fritidsbank ska starta upp i Växjö. Redan på höstlovet ska en insamling starta.
En ny fritidsbank ska starta upp i Växjö. Redan på höstlovet ska en insamling starta.Foto: Tommy Svensson

En fritidsbank fungerar som ett bibliotek, men i stället för att låna böcker lånar du fritids- och friluftsprodukter. Det handlar om allt från skidor och tennisracket till tält och spritkök.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare beslutat om att Växjö kommun ska starta upp en Fritidsbank.

Annons

– Tanken med fritidsbanken är att vi nu först ska starta en insamling i gamla kommunhuset. Sedan ska Växjöborna kunna lämna in sina gamla skridskor, saker man inte använder och att det blir ett återbruk, berättar Martina Forsberg (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Finns det inte tillräckligt med privata aktörer som jobbar med återbruk redan?

– Vi vill göra detta från Växjö kommuns sida också. Detta konkurrerar inte med annat och vi tycker det är viktigt. Det finns stora vinster i detta.

– Vi gör detta för att få in ungdomar att prova på nya sporter och aktiviteter. De kommuner som har startat fritidsbanken hos sig har sagt att de når barn och ungdomar som inte är lika aktiva.

Den tidigare IT-enheten i det gamla kommunhuset ska fungera som insamlingspunkt. Men vart den nya fritidsbanken kommer ligga i framtiden är ännu inte klart.

– Lokalförsörjningsgruppen i kommunen jobbar med detta, säger Martina Forsberg.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons