Annons
Växjö

Insektsvänlig ängsmark anlagd på Teleborg

Växjö • Publicerad 5 juni 2023
Ängsmark, genrebild.
Ängsmark, genrebild.Foto: Kajsa Wall

Vid Knutsgård på Teleborg så har Växjö kommun anlagt en ny ängsmark. Syften är att skapa en miljö där pollinerande insekter ska kunna leva och trivas. Detta har man gjort genom att ta bort grässvålen och sått in fröer av flera olika sorters ängsväxter, bland annat åkervädd, prästkrage, klöver och blåklocka.

Bakgrunden till beslutet att anlägga den här ängsmarken är att under de senaste 50 åren så har jordbruket i Sverige förändrats kraftigt och en stor del ängs- och betesmark har vuxit igen. Detta har i sin tur gjort att hundratals pollinerande insektsarter har missgynnats och i många fall behövt rödlistas, vilket betyder att de riskerar att utrotas. Därför vill kommunen med hjälp av den nyanlagda ängsmarken hjälpa till att gynna dessa arter.

Annons

Växterna som man har satt i marken behöver dock mycket såväl tid som regn innan de kan gro, så det kan komma att dröja några somrar innan det nya området gror i full flärd.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons