Annons
Växjö

Intagna fick sova på madrass i cellen – häktet i Växjö kritiseras av JO

Växjö • Publicerad 27 juni 2023
Häktet i Växjö får kritik från JO.
Häktet i Växjö får kritik från JO.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar häktet i Växjö. I en dubbelbelagd cell fanns det endast en säng och under elva dagar fick de två intagna turas om att sova på en madrass på golvet, vilket häktet nu får kritik för.

Det inträffade förra sommaren då häktet i Växjö var fullt och beläggningen var på mellan 106 och 125 procent. Kriminalvården i Växjö skaffade extrasängar för att dubbelbelägga celler men dessa höll inte och då tog de in madrasser.

Annons

”Det är uppseendeväckande att en intagen har tvingats att sova på en madrass på golvet”, står det i JO:s bedömning där det också står att det inte är ”acceptabelt att intagna sover på madrasser som placeras på golvet eller i tältsängar”.

En av de intagna var en man i 40-årsåldern som var häktad i väntan på att hans straff för grov narkotikasmuggling skulle vinna laga kraft. Det var han som från häktet anmälde Kriminalvården till JO.

Kriminalvården får också kritik för att felaktigt ha infört en regel som som handlar om att det inte behöver finnas en säng för varje intagen vid bland annat platsbrist. JO anser att det strider mot överordnad lag.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons