Annons
Växjö

Invasiv art ska bekämpas i sjö

Växjö • Publicerad 9 maj 2022
Foto: Växjö kommun

Sjögull, som är en invasiv art, har etablerat sig i sjön Fräjen, söder om Lammhult i Växjö kommun. Kommunen har inlett ett bekämpningsarbete som planeras att pågå under flera år framöver.

Specialtillverkade aluminiumramar med kapellduk placeras ovanför sjögullskolonierna, för att dessa inte ska få något solljus. Det gör att växten dör efter en eller två säsonger.

Annons

– För att inte sprida växten vidare och uppnå målen med bekämpningen måste vi alla hjälpas åt. En allmän uppmaning är att inte köra båt eller kanot genom områden med sjögull, så att de riskerar att spridas ytterligare. Du bör heller inte plocka eller flytta sjögull, säger Janne Kolehmainen, kommunekolog i Växjö kommun.

Syftet med bekämpningen är att återställa det naturliga ekosystemet i Fräjen och ge utrymme till de växter och djur i sjön som har påverkats negativt av sjögullet.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons