Annons
Växjö

Ivo-granskning: Funktionshindrad man inlåst på LSS-boende i Växjö

Växjö • Publicerad 18 november 2021
Screenshots från en film inifrån mannens lägenhet.
Screenshots från en film inifrån mannens lägenhet.Foto: Privat

Ett LSS-boende i Växjö har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Anmälan gäller en man i 40-årsåldern som enligt uppgifter till Smålandsposten hålls inlåst i sin lägenhet på boendet. Han släpps bara ut korta stunder i en inhängnad hage under dagarna.

Enligt uppgifterna har mannen vanvårdats på flera sätt. Bland annat ska vattnet i lägenheten stängts av – bara toaletten ska ha fungerat – och sedan mannen har svårt att sköta sin hygien beskrivs stanken i lägenheten som ofattbar.

Annons

Städningen tvingas mannen sköta själv eftersom personalen tycker det är ”äckligt” i lägenheten. Han städar med en diskborste som slängs in genom en lucka.

Den funktionshindrade mannen beskrivs som våldsam och han har tidigare varit omhändertagen inom den psykiatriska tvångsvården. Det framgår av en dom 2016 i Förvaltningsrätten i Växjö. Men idag finns det inga beslut om tvångsvård.

– Det saknas lagstöd både i LSS och Socialtjänstlagen att låsa in personer mot deras vilja, säger Åsa Lindberg, inspektör på Ivo, till Smålandsposten.

– Jag tycker att bilden blev väldigt bekymmersam när mina inspektörer var där i tisdags. Det är det vi har att gå vidare med nu. Vi fick bekräftat, väldigt tydligt, att här tillämpas något som inte är ok på något sätt. Sedan får vi ta ställning till hur vi agerar, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo, sedan uppgifterna blev kända.

Läs mer om fallet på Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Testa SMP digital plus: Två månader för två kronor

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i 2 månader för endast 2 kronor.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons