Annons
Växjö

IVO: Inget fel i vården när barn avled

Växjö • Publicerad 22 mars 2024
Växjö lasarett
Växjö lasarettFoto: Mimmi Kungberg

Ett litet barn avled efter att ha fått vård på Centrallasarettet i Växjö och därefter förts till Lunds Universitetssjukhus. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskat ärendet och konstaterat att vårdpersonalen i Växjö inte begick några fel.

Barnet ska ha kommit in till barnakuten i Växjö med hög feber och fick stanna kvar för observation under natten efter en läkarundersökning. Något dygn senare, efter att familjen fått lämna sjukhuset, återkom föräldrarna med barnet som då var mycket påverkat. Läkare gjorde bedömningen att barnet hade drabbats av en septisk chock och satte in antibiotika och intravenös vätska. När det inte hjälpte fördes barnet till Lunds Universitetssjukhus för specialistvård men behandlingarna hjälpte inte och barnet avled.

Annons

Barnet ska ha smittats med grupp A-streptokocker, som är en bakterie som kan ge upphov till allvarliga infektioner med ett snabbt sjukdomsförlopp.

IVO bedömer att undersökningsfynden som framkom vid det första akutbesöket i Växjö inte gav anledning för behandlande personal att misstänka att patienten hade en allvarlig infektionssjukdom och därför har det enligt myndigheten inte funnits några brister i vården.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons