Annons
Växjö

Ja till nya detaljplan i Öjaby – trots protesterna mot höghusen

Växjö • Publicerad 16 februari 2022
Den nya detaljplanen för Norra Öjaby omfattar 60 hektar och tillåter bland annat sexvåningshus.
Den nya detaljplanen för Norra Öjaby omfattar 60 hektar och tillåter bland annat sexvåningshus.Foto: Växjö kommun

Under Växjö kommunfullmäktige på tisdagen röstade samtliga partiet förutom Sverigedemokraterna ja till detaljplanen för norra delen av Öjaby.

Växjö kommun möjliggör för 340 nya bostäder i norra delen av Öjaby. Längs Helgövägen tillåts flerbostadshus upp till sex våningar, något som grannar har protesterat mot.

Annons

– Att bo i Öjaby är populärt bland både befintliga och nya Växjöbor. Genom denna nya detaljplan skapar vi möjlighet för fler att kunna bosätta sig i Öjaby samtidigt som fler Öjabybor, kanske på ålderns höst, ges möjlighet att bo kvar i stadsdelen i ett mindre radhus eller kanske lägenhet. Samtidigt skyddar vi en stor del av skogsområdet för fortsatt rekreation där invånare och besökare kan röra sig och fortsätta att njuta av naturen, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Upprörda Öjabybor har protesterat mot planerna och larmat om trafikproblem, strandskydd, skogsskövling, avrinningsdike, nya båtbryggor, hot mot växter och djur samt höghusen som kan bli verklighet.

Över hundra fastighetsägare och boende i Öjaby har skrivit under en protestlista som skickats till politikerna men det gav inget resultat.

Kommunfullmäktiges beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons