Annons
Växjö

Ja till planer på nytt bostadskvarter i Växjö: ”Attraktivt läge”

Växjö • Publicerad 21 mars 2023

Fastigheten Mjölner 17 på Söder nära järnvägsspåren, där Småländska Bil har sin verksamhet, kan i framtiden i stället rymma ett nytt bostadskvarter.

Fastigheten ägs av det småländska fastighetsbolaget Emilshus som i höstas ansökte om planbesked hos kommunen. Planbesked behövs i ett första skede för att kommunen ska kunna gå vidare och ändra detaljplanen för fastigheten, så att den tillåter bostadsbyggande.

Annons

I ansökan beskriver Emilshus planerna på att riva Småländska Bils byggnader och i stället uppföra ett nytt bostadskvarter. I ett första förslag uppger bolaget att cirka 180 bostäder skulle kunna rymmas på fastigheten i flera lägenhetshus.

Så här skulle lägenhetshusen kunna placeras på fastigheten. Illustration från kommunens handlingar
Så här skulle lägenhetshusen kunna placeras på fastigheten. Illustration från kommunens handlingar

Ärendet behandlades nyligen i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott som ställer sig positiv till bostadsplanerna.

”Samhällsbyggnadsnämnden är beredd att genom detaljplan pröva byggnation av bostäder inom den aktuella fastigheten”, skriver utskottet i beslutet.

Kommunen motiverar beslutet med att fastigheten både har ett attraktivt och ett strategiskt viktigt läge där de nya bostäderna skulle fortsätta utvecklingen med att binda samman centrum västerut med den nya stadsdelen Bäckaslöv.

”Det är viktigt att bebyggelsen anpassas efter områdets karaktär med mycket villabebyggelse i söder men där det i synnerhet mot Södra Järnvägsgatan är motiverat att bygga tätt och med många funktioner”, står det vidare.

Pierre Folkesson är projektchef på Emilshus. Han vill i nuläget inte berätta mer om bolagets planer för fastigheten.

– Vi kan konstatera att vi har fått ett positivt planbesked men vi behöver prata ihop oss om vad som kan bli vårt nästa steg i den här processen.

Ska Småländska bil omlokaliseras om planerna blir verklighet i framtiden?

– Jag ber att få återkomma om det. Planprocesser kan bli extremt långdragna.

På fastigheten har Småländska Bil sin verksamhet.
På fastigheten har Småländska Bil sin verksamhet.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons