Annons
Växjö

Jämställdheten ökar i Kronoberg – männen tar ut fler föräldradagar

Växjö • Publicerad 21 augusti 2022
Varje år gör TCO ett jämställdhetsindex som mäter uttaget av föräldrapenning och vab.
Varje år gör TCO ett jämställdhetsindex som mäter uttaget av föräldrapenning och vab.Foto: MATHILDA AHLBERG

Varje år gör TCO ett jämställdhetsindex som mäter uttaget av föräldrapenning och vab. Årets undersökning visar att Kronoberg var ett av sex län i Sverige där jämställdheten ökade under förra året. Bästa kommun i Kronoberg är Älmhult där kvinnor tog 66,7 procent av föräldradagarna under 2021.

– Det ojämställda föräldraskapet är en viktig förklaring till att kvinnor har lägre livsinkomst än män. Kvinnor tar längre föräldraledighet och är borta från arbetslivet längre än män. När barnen växer upp jobbar kvinnor oftare arbetar deltid och har högre risk för sjukfrånvaro. Och det ger sämre löneutveckling, sämre karriärmöjligheter och lägre inkomster. Därför är det glädjande att jämställdheten ökar i Kronobergs län, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.

Annons

TCO:s jämställdhetsindex består av både föräldrapenning och vab. Enligt undersökningen går utvecklingen i landet som helhet mot en mer ojämställd fördelning för första gången på 14 år. Föräldrapenningen har blivit mer ojämställt fördelad 2021 jämfört med året innan samtidigt som uttaget av vab har förändrats mot en mer jämställd fördelning det senaste året.

TCO:s jämställdhetsindex visar hur stor andel dagar som kvinnor tar ut av det totala antalet utbetalade nettodagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning vid vård av barn.

Fakta

Jämställdhetsindex kommun för kommun i Kronobergs län

1. Älmhult: Index på 66,7 %.

2. Ljungby: Index på 67,7 %.

3. Uppvidinge: Index på 69,0 %.

4. Växjö: Index på 69,5 %.

5. Alvesta: Index på 69,6 %.

6. Markaryd: Index på 69,8 %.

7. Lessebo: Index på 70,5 %.

8. Tingsryd: Index på 70,8 %.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons