Annons
Växjö

Jan Emanuel polisanmälde Tomas Eneroth för sexuellt ofredande

Tomas Eneroth anklagas för att ha tafsat på en kvinnlig partikollega. Han blev i slutet av november polisanmäld och ärendet ligger hos särskilda åklagarkammaren.
Nu kliver Jan Emanuel Johansson fram och berättar att det är han som har gjort anmälan.
Växjö • Publicerad 6 december 2021
Jan Emanuel Johansson.
Jan Emanuel Johansson.Foto: Urban Nilsson

Infrastrukturministern Tomas Eneroth anklagas för att ha smekt en kvinna på rumpan under den samling på ett hotellrum, lördagen den 6 november, i samband med partikongressen i Göteborg. I veckan meddelade chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren som utreder brottsmisstankar riktade mot bland annat poliser och högt uppsatta politiker att hon har inlett en förundersökning efter att någon polisanmält Eneroth.

Nu framkommer det i flera medier att det är entreprenören och socialdemokraten Jan Emanuel Johansson som har anmält infrastrukturministern från Växjö.

Annons

–Jag tror man behöver titta på saker och ting objektivt. Ponera att jag var minister och åker för fort till ett partimöte. Jag överskrider med 27 kilometer i timmen. Är det en ombudsman som ska utreda om jag får böter eller inte? Alla skulle säga att en rättsrådande myndighet måste ta över. Inte partiet, säger Jan Emanuel Johansson till Aftonbladet.

Här saknas innehåll

Jan Emanuel Johansson, som tidigare har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna och är en känd samhällsdebattör, menar att det krävs en opartisk och rättssäker prövning men framhåller också att han inte lägger några moraliska eller etiska värderingar i det här utan att det bara är utifrån rättsprincip.

Händelsen inträffade enligt Smålandspostens uppgifter på ett hotellrum där samtliga ombud från Kronoberg fanns på plats. Kronobergsdistriktets försteombudsman Otto Berglund såg det som hände och larmade tillsammans med kvinnan till partiet dagen efteråt.

Otto Berglund kommunicerade sedan ut till medierna att ärendet var hanterat och inte skulle leda till någon vidare utredning efter att Aftonbladet först uppmärksammat anklagelserna.

Tomas Eneroth har själv berättat att han lade sin hand på kvinnans rygg och inte menade att väcka obehag.

”Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne”, har han sedan tidigare skrivit i ett sms till medierna.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons