Annons
Växjö

Janne spelade bort en kvarts miljon på två timmar: ”Jag bara satt i duschen och skakade och grät hysteriskt”

Under flera år trodde Janne Graae-Nielsen att han hade spelandet under kontroll. Men när han spelade bort en kvarts miljon kronor på ett bräde, insåg att han att botten var nådd. – Jag bara satt i duschen och skakade och grät hysteriskt
Växjö/Kronoberg • Publicerad 26 februari 2024
Janne Graae-Nielsen blev ren från sitt spelberoende för åtta år sedan. Idag är han skuldfri och lever ett bra liv.
Janne Graae-Nielsen blev ren från sitt spelberoende för åtta år sedan. Idag är han skuldfri och lever ett bra liv.Foto: CHRISTOPHER SCHAUZ

Beroendesjukdomar är ofta förknippade med stor skam. Just därför ska man berätta för andra om sitt beroende, menar Janne Graae-Nielsen, 35 år.

– Skam älskar ensamhet. Men om man delar med sig av den, så krymper den. Min superkraft i hela den här historien, är att jag kunnat visa mig sårbar. Det har varit min räddning.

Annons

Idag är det drygt åtta år sedan Janne blev fri från sitt spelberoende. Han lever numera ett bra liv. Han är skuldfri och har fast arbete som lärare på Växjö Fria gymnasium. Dessutom driver han ett eget företag inom musik- och eventbranschen.

Men minnena av det långa beroendet ligger nära till hands.

Allt började egentligen redan när han var sju år och började spela kort med sin pappa och bror.

– Jag är en utpräglad tävlingsmänniska och älskade de där stunderna tillsammans med pappa.

När Janne var 12 år dog pappan. Efter det kämpade hans mamma med att få livet och ekonomin att gå ihop för Janne och hans syskon.

– Det var väl survival mode hela tiden. Egentligen var vi nog inte direkt fattiga, men jag upplevde det så.

Så här i backspegeln kan Janne se att de knappa ekonomiska förhållandena under uppväxten kan ha varit en orsak till lusten att göra snabba pengar. En annan var att han verkligen älskade att spela poker. Han sportsliga tävlingsinstinkter triggades och han upplevde en känsla av eufori när han lyckades överlista sin motspelare.

– Men det handlar också om känslor av makt och kontroll. Man känner sig helt enkelt bra och lyckad.

Som 16-åring, och nu är vi i mitten av 00-talet när online-pokern har gjort entré, lånar Janne sin äldre brors spelkonto och börjar spela.

Under flera års tid spelade Janne poker online under ganska kontrollerande former.

Annons

– I början fick jag mina kickar av att vinna små summor. Men efter ett tag uteblir kicken och man behöver spela om större summor. Det är precis som med narkomaner, man behöver tyngre grejer hela tiden.

När man går in med större summor, ökar även motståndet och skickligheten hos motståndarna. Det innebär ökade riskerna för förlust.

– Det är ju det här är som är kärnan i hela spelberoendet. I början spelar man om mindre summor och mot mindre motstånd. Då vinner man och höjer insatserna. Men då blir det svårare att vinna och man börjar förlora. Då blir drivkraften istället att vinna tillbaka de pengar man förlorat. Och då är spiralen ner till helvetet igång.

När han var i 20-års åldern levde han fortfarande i en illusion av att han totalt vunnit mer än han förlorat. Men när han en dag satte sig ned och började räkna på det, insåg han att han istället förlorat en betydande summa. Men det skulle bli mycket värre än så.

– Jag slutade tillfälligt och lyckades avhålla mig i några år. Det gick faktiskt ganska bra, jag hade inga abstinens och tänkte att nu är jag fri från beroendet. Men sedan kom den där kvällen på stan med kompisarna.

Då bodde han i Göteborg och var på ett musikquiz med några kompisar. Gänget vann quizet och vinsten bestod av presentkort i baren.

– Vi köpte skumpa och firade vinsten.

Sedan hamnade gänget vid Black Jack-bordet. Kompisarna började spela, men inte Janne. Han hade ju lagt av.

– Men alla spelade så jävla dåligt. Det där kan jag göra mycket bättre, tänkte jag och plötsligt gav jag mig in i spelet. Allt jag hade lovat mig själv, var utraderat på en sekund. Det gick så sjukt snabbt.

Men även Janne förlorade. Han lämnade baren i frustration och hade svårt att acceptera förlusten. Men nu hade djävulen vaknat inom honom. Redan på spårvagnen hem registrerade han ett konto på ett black jack-spel online i mobilen.

Annons

– Tidigare har jag alltid hånat mobilspelare, men nu satt jag där själv och skulle vinna tillbaka de 500 kronorna jag förlorat i baren.

På 15 minuter var han nära att spela bort 8 000 kronor.

– Det är det som är själva grejen, att det är så enkelt och går så fort att man inte hinner tänka.

Efter den här händelsen började Janne åter spela. Och den här gången förlorade han kontrollen ganska snabbt. Den 17 juli 2015 nådde han botten. Han kallar datumet för sin årsdag.

– Jag var uppe i varv efter ett DJ-gig och satt på och spelade Black Jack. Plötsligt hade jag förlorade 20 000 kronor på 20 minuter.

Det blev startskottet på några timmars resa ner i helvetet. Han vägrade acceptera att pengarna var borta och kände sig tvungen att vinna tillbaka pengarna. Han satsade 40 000 kronor - och förlorade.

Nu fick han panik.

– Jag hade sparat pengar till en jorden-runt-resa. Nu började jag spela för de pengarna. Efter en stund hade jag spelat upp hela rese-kassan på 70 000 kronor.

Vid sidan av sina studier till lärare drev Janne även sitt företag inom musik och event.

Och på företagskontot fanns det en hel del pengar....

Annons

– Jag började spela för företagets pengar och på mindre än två timmar spelade jag bort 250 000 kronor. Jag upplevde verkligen att mitt liv var över där och då.

Janne befann sig i en mardröm och kände total hopplöshet. Morgonen därpå ringde han först sin mamma och biktade sig. Sedan ringde han sin bror och bad om att få låna pengarna han tagit från sitt eget bolag.

– Jag fick låna på två villkor: att jag lovar att aldrig mer spelar och att jag sökte hjälp. Veckan därpå började jag gå på Spelberoendes Riksförbunds veckomöten, typ som ”AA-möten” för spelberoende. Och det var verkligen räddningen, att få berätta sin historia för andra med liknande erfarenheter och få tips och hjälp på hur man kommer ur beroendet.

Den här gången genomled Janne en svår avvänjningstid med abstinensbesvär.

– Det jobbiga är egentligen inte att sluta spela, utan snarare att förlika sig med tanken på att man aldrig kommer få tillbaka pengarna man förlorat, en kvarts miljon!

Att bryta ett beroende är svårt. Dopaminsystemet är van vid snabba kickar och ofta behöver man ersätta sitt beroende med något annan dopaminhöjande aktivitet. Janne hittade en ny kickande drivkraft i att arbeta hårt, tjäna pengar och betala av sin skuld.

– Jag pluggade mer än heltid, jobbade 60 procent vid sidan av och drev samtidigt mitt företag. På drygt två år hade jag betalat av hela min skuld till min bror.

Den nya drivkraften drev honom att fortsätta jobba och tjäna pengar. Idag har han tjänat tillbaka mer än han förlorade på spel - men den här gången genom lönearbete och inte spel. Samma drivkraft som drev honom in i spelandet, ekonomisk otrygghet, har fortsatt att driva honom framåt.

– Nu har jag blivit väldigt bra på att spara och har byggt en ekonomisk trygghet. Det finns inga genvägar, bara hårt jobb och långsiktigt tänkande.

Idag lever Janne ett bra liv och är fri från beroendet. Men han kan fortfarande sakna spelandet.

Annons

– Jag kan känna en sorg när jag tänker på att jag aldrig mer kan spela poker till exempel. För jag tycker verkligen att det är en kul och utmanande aktivitet. Men det spelar inte så stor roll, jag vet ju att inte kan hantera det och mitt liv är så mycket bättre utan det.

Vad tänker du om spelindustrin som möjliggör människors spelberoende?

– Det är på många sätt är en riktigt sunkig bransch, där spelbolag systematiskt kapitaliserar på andras beroende. Alla har såklart ett egenansvar och det är ju inte någon som tvingar en att spela. Men de som driver spelbolagen är mycket väl medvetna om hur beroendeframkallande deras verksamhet är. Det är så många människors liv som slås i spillror på grund av spelberoende.

Spel- och idrottsvärlden går ofta hand i hand. Har idrotten något ansvarsbörda, tycker du, vad gäller det växande spelberoendet?

– Det går ju inte konsumera elitidrott idag utan att tvingas se bettingsbolagens reklamer, odds nere i hörnen av TV-rutan, vilket jag som idrottsälskare tycker är riktigt sorgligt.

Janne har gjort en tavla som påminner om hans årsdag, dagen då han slutade spela. På tavlan syns datumet längst ner. De stora siffrorna är koordinaterna som anger var han befann sig det datumet.
Janne har gjort en tavla som påminner om hans årsdag, dagen då han slutade spela. På tavlan syns datumet längst ner. De stora siffrorna är koordinaterna som anger var han befann sig det datumet.Foto: Privat
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons