Annons
Växjö

Jättebygge ska stoppa översvämningar av avloppsvatten till sjö i Växjö

Växjö • Publicerad 25 juli 2022
Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild.Foto: Olof Elfverson

Växjö kommun planerar att bygga ett utjämningsmagasin för att hantera flödena vid avloppsreningsverket Sundet i Växjö. I dagsläget har reningsverket kapacitetsbrist och när det regnar mycket svämmar det över. Då hamnar avloppsvatten i Norra Bergundasjön.

– Korta sommarregn tas upp mer av växtligheten men vinterregnen har en förmåga att leta sig ner i marken och tränga sig in i spillvattenledningarna. Vi jobbar mycket med att minska det ovidkommande vattnet genom att täta våra ledningar men vi ser ändå att det är stora volymer som letar sig in i ledningarna på olika sätt, säger Malin Engström, va-chef på Växjö kommun, till Smålandsposten.

Annons

Kostnaden för det nya bygget är beräknad till 69,5 miljoner kronor. Utjämningsmagasin kommer att placeras strax söder om reningsverket och bestå av ett betongmagasin på 7000 m3 och ett jordmagasin på 20 000 m3.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons