Annons
Växjö

Joakim är ny centrumledare i Växjö: ”Det är lätt att bli hemmablind”

Växjö har ett levande och pulserande city. Det menar Joakim Olofsson, butikschef på Brothers och nu tillträdande vikarierande centrumledare.
– Här finns många unika verksamheter med exempelvis specialbutiker och ett fantastiskt matutbud. Dessutom har vi gott om evenemang, ofta mer än folk tror!
Växjö • Publicerad 17 september 2023
Växjö har ett levande centrum med bland annat många unika butiker, brett martutbud och många evenemang, säger tillträdande vikarierande centrumledaren Joakim Olofsson.
Växjö har ett levande centrum med bland annat många unika butiker, brett martutbud och många evenemang, säger tillträdande vikarierande centrumledaren Joakim Olofsson.Foto: David Färdigh

Vi träffar Joakim på Storgatan utanför Brothers, butiken som är hans vanliga hemmaplan. Han kan konstatera att 2023 hittills varit ett bra år, om än inte riktigt på samma lysande nivå som 2022.

– Ifjol var comebackåret efter pandemin. Då fanns ett stort uppdämt behov av att få komma ut och handla i butikerna.

Annons

Hur har sommaren varit?

– Bra. Framför allt har vi märkt av ett stort flöde av utländska turister. Tyskarna och danskarna har kommit tillbaka men även holländare och faktiskt några schweizare. Med nuvarande valutakurser får de väldigt mycket för pengarna i Sverige.

Joakim har varit verksam i Växjö city sedan 1997 och konstaterar att mycket förändrats.

– Den största skillnaden är att vi då hade mer butiker på Storgatan medan det nu tillkommit fler restauranger och kaféer.

Är det en självklar utveckling?

– Nej, Växjö city behöver butikerna också och där ska vi förhoppningsvis kunna snäppa upp oss. Högst på min önskelista är bland annat en järnhandel, fler inredning- och husgerådbutiker och gärna en kompletterande livsmedelsbutik ytterligare.

Samtidigt har Växjö city ett väldigt brett utbud menar Joakim. Det stora trumfkortet är de unika verksamheterna.

– Här finns många specialbutiker som inte ingår i stora kedjor utan som är unika och inte har någon motsvarighet någon annanstans. Sedan är det stora matutbudet också en fördel. Här finns restauranger av högsta klass och en bredd som tilltalar de flesta. När kunderna på Brothers frågar mig efter tips på bra matställe finns inget givet svar eftersom det finns så mycket att välja på.

Ett annat stort plus enligt Joakim är utbudet av aktiviteter och evenemang. Här är Växjö bättre än sitt rykte tycker han.

– Det är lätt att bli hemmablind, så ibland missar Växjöborna hur mycket som faktiskt sker i city. Ta en sådan sak som Scensommar. 1997 när jag kom till Växjö var staden helt öde på sommaren. Nu är det hela tiden ett flöde av människor och dessutom konserter med stora artister i Linnéparken.

Annons

Sina tankar och visioner om Växjö har Joakim möjlighet att ytterligare utveckla när han nu tillträder som vikarierande centrumledare då Nils-Petter Nilsson går på föräldraledighet.

– Jag tillträder första september, men jag har skolats in nu under augusti. Tanken är att jag ska vikariera som centrumledare fram till maj.

Vad lockade med uppdraget?

– Min kärlek till Växjö.

Efter 25 års butikserfarenhet i Växjö city och sedan tidigare styrelseledamot i såväl Växjö Cityförening som Växjö Citysamverkan så har Joakim ett väl utbyggt nätverk och god koll på centrumutvecklingen.

– Fast det ska bli intressant att få ännu mer inblick i hur verksamheten fungerar.

Växjö Citysamverkan har över 200 medlemmar och den första tiden som centrumledare kommer handla mycket om att träffa alla och lyssna in synpunkter och önskemål. Fast just mötet med människor är något som Joakim brinner för.

– Att gilla människor, det är grunden för all handel. Mötet med kunden är det som gör jobbet i butik så fantastiskt roligt!

Fakta

Joakim Olofsson

Yrke: Ägare och butikschef på Brothers i Växjö.

Aktuell: Som vikarierande centrumledare, ett uppdrag på Växjö Citysamverkan som sträcker

sig från september till maj.

Lång erfarenhet: Jag har jobbat i city sedan 1997.

Tjusningen med Växjö city: Utbudet av unika butiker och mångfalden av matställen.

Dessutom alla aktiviteter och evenemang. Växjö har ett väldigt levande centrum.

Önskemål om kompletteringar: Gärna en järnhandel, fler inredning- och husgerådsbutiker

och någon kompletterande livsmedelshandel.

Parkeringsfrågan: Där är mycket på gång. I november öppnar det nya parkeringshuset med cirka 500 parkeringsplatser.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons