Annons
Växjö

Joels ostbutik i konkurs: ”Det är en sorg”

Efter snart sex år har Joels Ost slagit igen portarna. Detta efter skenande råvarupriser och en alltmer ekonomiskt restriktiv kundbas.
– Kommer att sakna kunderna som handlar hos oss ofta, det är en sorg, säger en av ägarna Joel Löndahl, 35.
Växjö • Publicerad 2 februari 2023
Joel Löndahl bakom disken på Joels ost.
Joel Löndahl bakom disken på Joels ost.Foto: Privat

Den senaste tiden har det inte gått många förbi att råvarupriserna skjutit i höjden. Till råga på det så är priserna på ost en av de som har ökat allra mest. Detta gjorde att det till sist blev ohållbart för Joels ost att fortsätta hålla öppet.

– Vi har märkt under en längre tid att försäljningen har gått neråt. Redan innan prishöjningarna så är det en marginalbransch, så till sist blev det helt enkelt för tufft. Jag och den andra delägaren valde helt enkelt att dra i handbromsen innan det gick helt åt pipan, säger Joel Löndahl.

Annons

Det är inte råvarupriserna som har ansträngts folk ekonomi på sistone. Det gör även bland annat höjda räntor, el-priser och inflation. Detta menar Joel Löndahl har gjort att hans kunders köpbeteenden har ändrats.

Joels osts skyltfönster på Klostergatan 11A.
Joels osts skyltfönster på Klostergatan 11A.Foto: Privat

– Det vi säljer är ju på ett sätt lyxvaror, fina ostar. Jag tror att när folks ekonomi blir lite mer ansträngd så är det en av de första sakerna som man prioriterar bort. Detta har jag full förståelse för, men det blir ju såklart tråkigt för oss.

Det är men blandade känslor som Joel Löndahl har inlett företagets konkurs. Å ena sidan så tycker han att det känns tråkigt att lämna det han byggt upp, men han ser å andra sidan fram emot vad som komma skall.

– Det känns såklart skittråkigt i första hand. Jag kommer att sakna kunderna som handlar hos oss ofta, det är en sorg. Men samtidigt ska det på ett personligt plan bli skönt att kunna gå vidare och göra någonting annat i livet. Så det är med väldigt blandade känslor jag stänger butiken.

När Joel Löndahl startade butiken 2017 siktade han på att hålla igång i tre år, det blev till sist nästan sex.
När Joel Löndahl startade butiken 2017 siktade han på att hålla igång i tre år, det blev till sist nästan sex.Foto: Privat

När han ser tillbaka på de nästan sex åren han drev butiken så känner han en stolthet.

– Det har varit väldigt häftigt att ha lyckats bygga upp ett så speciellt koncept, i en så pass liten stad och se det lyckas. Från att bara ha varit en idé till en fungerande butik, det är jag stolt över, säger Joel Löndahl.

Joels Ost kommer dock inte att gå i graven med butiken. I framtiden planerar Joel Löndahl att hålla bokningsbara ostprovningar. Var och hur är inte klart i dagsläget.

– Tanken är att man ska kunna boka en ostprovning med mig både som företag eller privat. Sen är tanken att jag ska göra gästspel på restauranger och liknande, säger Joel Löndahl.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons