Annons

Johanna driver nya butiken på Grand Samarkand i Växjö

Hur är livet som butikschef? Johanna Christiansson på klädbutiken Wagner på Grand Samarkand berättar om ett jobb som är mer fysiskt krävande än man kanske föreställer sig men också roligt och socialt utvecklande.
– Jag var ganska introvert tidigare men butiksyrket har öppnat upp mig som person.
Växjö • Publicerad 3 november 2023
Att jobba i butik innebär många möten och är socialt utvecklande, säger Johanna Christiansson, butikschef på Wagner på Grand Samarkand.
Att jobba i butik innebär många möten och är socialt utvecklande, säger Johanna Christiansson, butikschef på Wagner på Grand Samarkand.Foto: David Färdigh

Butikskedjan Wagner är det senaste tillskottet på Grand Samarkand. Premiäröppningen ägde rum i april och butikschefen Johanna Christiansson kan summera ett lyckat första halvår.

– Vi har blivit väl mottagande både av kunderna och övriga butiker. Många har sagt att det är roligt att vi öppnat på Grand Samarkand och det har varit ett intensivt kundflöde.

Annons

Det är ett starkt intresse för kläder som varit vägledande för Johanna i hennes yrkesval. Efter att gått en säljutbildning flyttade hon 2018 från Öland till Växjö och har sedan dess jobbat i klädbutiker i såväl Växjö city som på Grand Samarkand.

– Det är roligt med kläder och mode. Jag har alltid gillat färg och form.

Vilka egenskaper är utmärkande för en bra butikssäljare?

– Att man är lyhörd och lyssnar in vad kunden söker. Mötet är viktigt. Jag tycker det är viktigt att våga vara personlig och kan bjuda på sig själv. Genom erfarenhet lär man sig vilka kunder som vill prata och vilka som är mer tillbakadragna.

Är det något inom säljyrket som överraskat dig?

– Det var något tuffare fysiskt än vad jag väntat mig. Att packa upp klädleveranserna och hänga upp sortimentet i butiken kan vara krävande. Men säljjobbet är framför allt väldigt roligt och personligt utvecklande.

Johanna konstaterar att hon rent av förändrats som person genom sitt yrkesval.

– Tidigare var jag ganska introvert som person. Genom alla möten med människor i butiken har jag kommit ut ur mitt skal och är idag mycket mer öppen och social.

Senaste karriärsteget är att vara butikschef på Wagner, en kedja med totalt 13 butiker runt om i Sverige. Med ett brett basutbud så attraherar konceptet personer i alla åldrar.

– Vi har allt från 14-åringar till 80-åringar som kunder. Framgångskonceptet är bra baskläder kombinerat med mycket lekfullhet både när det gäller färg och mönster.

Annons

Snart stundar en av årets absolut intensivaste perioder. I förra veckan anlände de första jultröjorna och Johanna berättar att förberedelserna pågår för fullt inför köpfesten kommande veckor.

– Först har vi Black Friday i slutet av november och sedan julhandeln som håller på fram till och med 23 december.

Blir man inte trött på julen när den blir så utdragen?

– Visst känns det som att julhandeln startar tidigare för varje år, men jag älskar julen och tycker bara det är roligt. Däremot är jag inte så mycket för att julpyssla hemma. Jag fyller det behovet på jobbet.

Men frånsett vid de stora högtiderna så har köpmönster och köpbeteenden ändrats konstaterar Johanna.

– Efter pandemin har allt blivit mer oförutsägbart. En lördag under löneveckan kan det vara nästan tomt för att onsdagen därpå plötsligt var packat med folk. För oss i butikerna har det blivit svårare att planera.

Avslutningsvis, har du något tips till ungdomar som fundera på att satsa på en yrkeskarriär inom handeln?

– Ha en positiv inställning. Var beredd på mycket jobb, särskilt under vissa tider på året som exempelvis storhelger. Men se också fram mot många spännande möten och kontakter. Att jobba med service är lärorikt och ger många värdefulla erfarenheter som du kan ha nytta av oavsett yrke.

Fakta

Wagner

Namn: Johanna Christiansson.

Yrke: Butikschef på klädbutiken Wagner.

Finns: På Grand Samarkand.

Öppnade: I april.

Antal anställda: Fem.

Sortiment: Vi har ett bra baskläder kombinerat med lekfullhet i färg och mönster.

Aktuellt: Laddar för Black Friday och julhandeln.

Det bästa med Grand Samarkand: En mysig galleria som alltid har ett bra flöde av människor.

Inspirationsresa på gång: Wagner har totalt 13 butiker runt om i Sverige. Jag planerar att åka på en liten inspirationsturné framöver, i ett första skede tänker jag besöka butikerna i Helsingborg, Halmstad och Jönköping.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons