Annons
Växjö

Jonas kritisk till universitetsledningens agerande vid Palestinamanifestationerna

En stor besvikelse. Så beskriver universitetslektorn Jonas Sjölanders Linnéuniversitetets agerande i samband med Palestinademonstrationerna i våras.
– Dialogen var obefintlig. Universitetsledningen borde ha varit mer tillmötesgående. De borde åtminstone ha gått ner och pratat med studenterna.
Växjö • Publicerad 18 juni 2024
Universitetsledningen borde varit mer tillmötesgående och bjudit in de demonstrerande studenterna till dialog, menar universitetslektorn Jonas Sjölander i efterspelet till Palestinamanifestationerna på Linnéuniversitetet.
Universitetsledningen borde varit mer tillmötesgående och bjudit in de demonstrerande studenterna till dialog, menar universitetslektorn Jonas Sjölander i efterspelet till Palestinamanifestationerna på Linnéuniversitetet.Foto: David Färdigh

Universitetsområdet befinner sig nu i sommardvala och ligger mer eller mindre öde. Annat var det i maj då platsen var fylld av tältläger och Palestinaflaggor. Mellan 20 och 30 studenter genomförde dagligen manifestationer med uppmaningar som ”free Palestine” och ”stoppa folkmordet på Gaza”. Den 5 juni valde dock polisen att ingripa efter att aktivisterna satt upp tält inne i universitetsbyggnaden och demonstrationerna upplöstes därefter. Beklagligt och onödigt, menar Jonas Sjölander, historiker och universitetslektor samt en av 34 akademiker som skrev på ett upprop till stöd för studentdemonstrationerna.

– När jag nu tittar på platsen där demonstrationerna pågick så är det med besvikelse och en tomhetskänsla.

Annons

Jonas är kritisk till universitetsledningens agerande. Framför allt över frånvaron av dialog med studenterna.

– Det har spridits felaktiga rykten att demonstranterna kom utifrån men jag kan intyga att handlade om svenska och internationella master-studenter. Jag menar att universitetsledningen borde varit mer tillmötesgående och bjudit in till dialog. Åtminstone kunde de ha gått ner och pratat med studenterna.

Demonstranterna krävde bland annat att Linnéuniversitetet skulle fördöma folkmordet på Gaza, men universitetsledningen menar att de som myndighet inte kan ta ställning i en internationell konflikt. Är inte det en rimlig ståndpunkt?

– Jag kan förstå det förhållningssättet, men samtidigt önskar jag att universitetsledningen skulle ha reflekterat mer över det faktum att Israels bomber dödat både studenter och professorer i Gaza. Här hade vi ett 30-tal studenter som ville ha fri debatt och anordna seminarier i den geopolitiska frågan men som svar blev de bortbussade av polisen.

Just det abrupta slutet satte definitivt punkt för möjligheten till dialog, vilket beklagas av Jonas som också tror att det kan få negativa konsekvenser.

– Det skadade studenternas förtroende för universitetsledningen.

Jonas har besökt Israel och Palestina vid ett flertal tillfällen, första gången 1987 och senast 2014.

– Då var jag i Ramallah och fick uppleva hur palestinier som fredligt protesterade vid den israeliska muren besköts med tårgas av militären.

Du har beskrivit Israel som ett ”kolonialt bosättningsprojekt” och dess bildande som ett ”fruktansvärt misstag”. Det är väldigt hårda ord?

– Ur ett palestinskt perspektiv är Israel ett misstag. Statens bildande 1948 innebar ”nakba”, katastrofen för det palestinska folket då de fördrevs från sina hem. Det var ingenting annat än en etnisk rensning.

Annons

Men hur ser din lösning på konflikten ut?

– Palestinierna har sedan Oslo-avtalet 1994 verkat för att få till en tvåstatslösning men Israel har systematiskt obstruerat, underminerat, förstört och saboterat överenskommelsen. Att Hamas kunnat växa sig starka beror på besvikelsen efter Oslo-avtalet.

Palestinamanifestationer på Campusområdet i slutet av maj. Arkivbild.
Palestinamanifestationer på Campusområdet i slutet av maj. Arkivbild.Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons