Annons
Växjö

Jonatan vinner kommunens pris

Jonatan Persson från Berg är årets mottagare av Växjö kommuns Landskapsvårdspris. Han får utmärkelsen för sina insatser i att sköta, förvalta och förmedla kunskaper om det småländska landskapet.
– Med små medel går det att åstadkomma väldigt mycket. Med lie och räfsa kan man exempelvis sköta ett helt ängslandskap.
Växjö • Publicerad 4 april 2023
Gärdsgårdar är vackra och allt material finns att hämta i skogen, säger Jonatan Persson, vinnare av Växjö kommuns landskapsvårdspris.
Gärdsgårdar är vackra och allt material finns att hämta i skogen, säger Jonatan Persson, vinnare av Växjö kommuns landskapsvårdspris.Foto: Pressbild

I år firar Jonatan tioårsjubileum som professionell landskapsvårdare. Med utmärkelsen Växjö kommuns landskapsvårdspris får han dessutom dubbel anledning att fira.

– Kanske att jag och min kollega Karin Falk firar med tårta på en slåtteräng senare i sommar.

Annons

Jonatan har alltid dragits till hantverk i olika former. Han började som guldsmed men gled så småningom över till landskapsvård.

– Det var kombinationen av hantverk, att jobba med hela kroppen och att vara ute i naturen som lockade mig. Jag gick en utbildning i landskapsvårdens hantverk på Göteborgs Universitet. Sedan var vi ett gäng som började med ängsslåtter. Vi åkte runt på somrarna, slog med lie och tältade på ängarna. Det var jobb och semester på en och samma gång.

Att det med små medel går att åstadkomma väldigt mycket fascinerar Jonatan.

– Med manuella redskap som en lie eller yxa kan man sköta om ett helt landskap.

Med sitt företag Jonatan Landskapsvård så utför Jonatan jobb i skyddade natur- och kulturmiljöer åt uppdragsgivare som bland annat länsstyrelserna. Han arbetar även med hantverksforskning och ger också i kurser i exempelvis ängsslåtter, hamling och i att bygga trägärdsgårdar.

– Det brukar bli minst 500 meter gärdsgård varje år.

Vad är tjusningen med gärdsgårdar?

– De är vackra och dessutom hittar man allt material i skogen. Ene till störar, gran till trol och grangrenar till vidjor.

Att förvalta det småländska landskapet är en kulturgärning men det finns också miljömässiga vinster. Genom att sköta ängarna på traditionellt vis och hålla landskapet öppet så främjas den biologiska mångfalden.

– Hantverket och miljönyttan går hand i hand. Det är win win!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons