Annons
Växjö

Jonathan och Johanna är Årets Företagare i Kronoberg

Syskonen Jonathan och Johanna Haglund har lyft familjeföretaget Kongamek till nya höjder. Sedan 2019 har omsättningen ökat från 170 till 260 miljoner. Nu belönas de dessutom med utmärkelsen Årets Företagare i Kronobergs län.
– Hög kvalité, bra medarbetare och att vi jobbar långsiktigt och hållbart är framgångsreceptet.
Kronoberg • Publicerad 17 juni 2024
Syskonen Jonathan och Johanna Haglund har lyft familjeföretaget Kongamek till nya höjder. Nu belönas de med utmärkelsen Årets Företagare i Kronobergs län.
Syskonen Jonathan och Johanna Haglund har lyft familjeföretaget Kongamek till nya höjder. Nu belönas de med utmärkelsen Årets Företagare i Kronobergs län.Foto: David Färdigh

Kongamek grundades 1987 av Stig Haglund och sonen Paul. Numera drivs företaget av den tredje generationen i form av syskonen Jonathan och Johanna Haglund som mer eller mindre är uppväxta på fabriken.

– Så fort vårterminen i skolan var slut så började vi sommarjobba på Konga Mek.

Annons

Var det självklart för er att så småningom axla ansvaret och ta över verksamheten?

– Ja, det var aldrig någon större tvekan. Konga Mek har alltid känts som hemma för oss. Jag var i väg fyra månader på en annan arbetsplats men återvände sedan och Johanna körde en annan verksamhet 1,5 år innan hon kom tillbaka, berättar Jonathan.

Idag har Jonathan och Johanna det gemensamma ansvaret och utgör ett vd-team. Syskonen har dock specialiserat sig på olika saker.

– Jag har hand om ekonomi, försäljning och produktion medan Johanna ansvarar för hållbarhetsfrågor och marknadsföring.

Kongamek, som tillverkar vagnar och andra materialhanteringsprodukter, kan stoltsera med en imponerande tillväxtresa under de senaste åren. I snitt har företaget årligen vuxit med nära 20 procent.

– Sedan 2019 har vi ökat omsättningen från 170 till 260 miljoner. Totalt har vi nu cirka 100 medarbetare.

Vad är framgångsreceptet?

– Hög kvalité, bra personal och att vi hela tiden jobbar långsiktigt med fokus på hållbarhet.

Fredagen den 11 oktober väntar Stockholm för Jonathan och Johanna. Då representerar de Kronoberg i riksfinalen av tävlingen Årets Företagare.

– Egentligen skulle vi varit på kundbesök i Tyskland, men kunderna får vänta till veckan därpå.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons