Annons
Växjö

Journalisten Aslı Ceren Aslan fängslades i Turkiet – får fristad i Växjö

Växjö • Publicerad 19 september 2022
Aslı Ceren Aslan är Växjös nya fristadsförfattare.
Aslı Ceren Aslan är Växjös nya fristadsförfattare.

Sedan 2012 har Växjö kommun varit en fristad för förföljda författare. Det har på grund av pandemin varit en längre uppehåll men nu har Växjö fått den fjärde fristadsgästen, Aslı Ceren Aslan som är journalist från Turkiet. Hon har arbetat som chefredaktör för en tidning som främst fokuserar på mänskliga rättigheter, kvinnors kamp gällande jämställdhetsfrågor samt HBTQ-frågor.

– Jag fortsätter mitt journalistiska arbete här i Växjö och hoppas även kunna bygga upp ett nytt nätverk med verksamheter och organisationer som arbetar med frågor som jag brinner för. Bland annat vill jag gärna bli en aktiv del av Växjö Pride, säger Aslı Ceren Aslan.

Annons

De personer som får fristad är på olika sätt hindrade att utöva sin verksamhet i sina hemländer på grund av yttrandefrihetsskäl.

På grund av sitt journalistiska arbete har Aslı Ceren Aslan tidigare suttit fängslad i Turkiet i två och ett halvt år. Nu blir hon fristadsförfattare i Växjö under två års tid och påbörjar under hösten sina studier vid Svenska för invandrare.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons