Annons
Växjö

Kaféägare stämdes på 609 000 kronor – vanvårdad lokal måste saneras

Växjöbon startade ett kafé i kontorsbyggnaden. Drygt ett år senare vräktes han och stämdes av hyresvärden som krävde 600 000 för obetalda hyror, vanvård och sanering.
Växjö • Publicerad 7 september 2023
Genrebild från ett kafé.
Genrebild från ett kafé.Foto: PETER HOLGERSSON

Här saknas innehåll

En man i 30-årsåldern som bor i Växjö kommun hyrde under våren 2021 en lokal på ett industriområde i Växjö. Trots att byggnaden var avsedd för kontorsändamål startade Växjöbon ett kafé i byggnaden men när kommunen fick reda på kaféverksamheten beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden att det skulle stängas med omedelbar verkan, eftersom det saknade tillstånd.

Och när hyresvärden, ett lokalt fastighetsbolag, fick veta att kontorsbyggnaden användes för livsmedelsverksamhet vräktes kaféägaren från lokalerna.

Annons

I våras valde fastighetsbolaget även att stämma kaféägaren vid Växjö tingsrätt. Bolaget yrkade att han skulle betala totalt 609 000 kronor. I det beloppet ingick kostnader för obetalda hyror, vanvård och sanering.

Enligt bolaget hade mannen uppfört väggar och elinstallationer i lokalen utan tillstånd och eftersom det hade förekommit rökning inomhus behöver även väggar och tak röksaneras.

En offert för att återställa lokalen i sitt ursprungliga skick landade på drygt 200 000 kronor, enligt bolaget.

Kaféägaren motsatte sig bolagets krav men innan förhandlingen i tingsrätten lyckades parterna nå en förlikning i tvisten. Den innebär att kaféägaren nu ska betala 100 000 kronor i skadestånd till fastighetsbolaget.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons