Annons
Växjö

Kajsa tipsar – Så klarar du livet på campus

För höstens nya studenter är frågorna om livet på campus många. Hur får man kompisar? Borde man gå på nollningsveckan? Var ligger närmsta Systembolag? Kajsa Edeborg från Linnékåren ger sina bästa tips.
Växjö • Publicerad 23 juli 2023

Onsdag 12 juli får alla som sökt till universitet sitt antagningsbesked inför höstterminen. Många av Linnéuniversitetets flyttar till campusområde för att bo där. Cajsa Edenborg är studiesocialt ansvarig inom Linnékåren. Det innebär att hon arbetar med frågor som rör bland annat boende, evenemang, fester och idrottsaktiviteter.

– När antagningsbeskeden kommer nu är det lätt att bli stressad över att hitta bostad. Ett tips är att faktiskt försöka hitta bostad på campus. Det är mycket trevligt där ute.

Annons

Att bo på campus är viktigt för gemenskapen, förklarar Kajsa.

– En vanlig tisdagkväll när man är ensam och inte har något att göra kan man gå över till sin kompis som bor i huset bredvid, så umgås man tillsammans. det blir som en liten familj där ute. En väldigt familjär stämning. Man har nära till allt också.

Hon menar att Växjö har mycket tillgängliga studentlägenheter, till bra priser.

– Det gäller att ställa sig i kö på Vidingehem och Heimstaden eller Stubor. Kolla på andrahandsmarknaden också. Så börja leta, så brukar man hinna lösa det innan nollningsveckan.

Kajsa Edenborg ger sina bästa knep för livet på campus!
Kajsa Edenborg ger sina bästa knep för livet på campus!Foto: Pontus Ohlson

Nästa tips handlar om just det - nollningsveckan.

– Det är ett bra sätt att lära känna nya kompisar, komma in i klassen och lära känna faddrar. Man kommer in i studentlivet snabbt, så det är en bra introduktion till att börja plugga.

Kajsa sticker även in tipset att det under nollningsveckan finns möjlighet att köpa faddrarnas kurslitteratur.

– De har ju gått exakt samma kurser som man kommer ha under året.

Ett vanligt misstag som folk begår är att köpa mycket nya möbler till sin studentlägenhet.

– Jag köpte på mig mycket nya möbler, men jag märkte att saker kunde gå sönder om man hade någon fest och det var mycket folk.

Annons

Kajsa rekommenderar därför att hålla koll på second hand-marknaden, och köpa möbler där istället.

Hur får man CSN att räcka hela månaden?

– Det undrar jag också faktiskt. Vi i Linnékåren jobbar för att lägenheterna ska ha hyror man har råd med eller att man ska få rabatt på studentlitteratur. Studentpubbarna arbetar också för att man ska kunna gå ut med sina vänner eller hitta på aktiviteter som är billiga. Det gäller att utnyttja studentrabatterna, laga matlådor och inte hänga för mycket vid matvagnarna även om det är lätt hänt att man slinker dit.

Hur många gånger får ”Tandtråd” av Tjuvjakt spelas på en förfest?

– Den får spelas många gånger, men då tycker de yngre studenterna att man är lite ”boomer” upplever jag. Men jag är för den låten. Den ska fortfarande få spelas. De yngre spelar mycket Lov1.

Vilket är det närmaste Systembolaget?

– Avståndsmässigt är det butiken i stan, så om man åker buss är det enklast. Åker man bil är det smidigare med att åka till butiken på Samarkand, avslutar Kajsa Edenborg.

Pontus OhlsonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons