Annons
Växjö

Kända byggnader i Växjö ska lysa i orange

Växjö • Publicerad 21 november 2021
Foto: Carl Carlert

Den 22-28 november pågår Orange week, som är en manifestation för att visa sitt ställningstagande mot våld mot kvinnor och flickor. Under sju dagars tid kommer ett antal byggnader i Växjö lysa i orange.

Veckan inleds den 22 november med en manifestation för våldsfria relationer vid Speakers corner. Det blir invigningstal av landshövding Maria Arnholm och sång av Växjöartisten Sannah Sae.

Annons

Växjö kommun, organisationer och föreningar uppmärksammar Orange week genom olika evenemang och aktiviteter.

– Mäns våld mot kvinnor är ett uttryck för den mest extrema formen av kvinnoförtryck. Det handlar om allvarlig brottslighet och våldet är ett omfattande samhällsproblem. Vi vill genom att belysa våra byggnader under den här veckan visa att vi står bakom utsatta kvinnor alla årets dagar, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fakta

Dessa offentliga byggnader ska lysa i orange

Några kommunala fastigheter i Växjö får orange belysning under veckan med hjälp av Vöfab, Växjöbostäder och Videum. Det gäller följande byggnader:

Växjö stations- och kommunhus, mot Norra Järnvägsgatan

Gamla kommunhuset, entrésidan

Växjö simhall, mot sjön

Växjö stadsbibliotek, entrésidan

Museiparken, gamla delen av museet mot Växjösjön

Teleborgs slott, slottstornet

Växjö brandstation, Fagrabäcksvägen 7

Pär Lagerkvistskolan

Teknikum, södra sidan

Vöfab-huset, Nygatan 34

Tallgården, Hjalmar Petris väg

Panncentralen kvarterslokal, Vintervägen 8

Skorsten på Islandsvägen 8

Skorsten på Seminarievägen 35

Ulriksbergspromenaden 72, 74, 84, 86, 88, Växjöbostäders hyreshus

Fakta

Orange Day och Orange week

25 november, Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange Day-kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. I många delar av Sverige uppmärksammas frågan numera under en hel vecka, kallad Orange week eller En vecka fri från våld.

Källa: Växjö kommun

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons