Annons
Växjö

Karin förväntansfull inför Matrundan – ”Roligt att få visa upp hur maten produceras”

En av årets stora höjdpunkter. Så beskriver Karin Andersson på Sjölyckornas Gårdsbutik Matrundan som brukar locka tusentals besökare till den natursköna idyllen vid sjön Rottnen.
– Matrundan är ett jättebra tillfälle att locka folk ut på landsbygden och få visa upp vår fina natur och berätta om hur maten produceras.
Ingelstad. • Publicerad 14 september 2023 • Uppdaterad 15 september 2023
Skördetid på Sjölyckorna. MAT-rundan är en av årets stora höjdpunkter, säger KarinAndersson på Sjölyckornas Gårdsbutik, beläget mellan Ingelstad och Hovmantorp.
Skördetid på Sjölyckorna. MAT-rundan är en av årets stora höjdpunkter, säger KarinAndersson på Sjölyckornas Gårdsbutik, beläget mellan Ingelstad och Hovmantorp.Foto: David Färdigh

Det är härligt sensommarvarmt när vi besöker Karin på Sjölyckornas Gårdsbutik, beläget på en höjd vid sjön Rottnen mellan Ingelstad och Hovmantorp. Karin har under en kort stunds ledighet hunnit ta en sväng ute i skogen och plocka lingon för husbehov.

– Det finns en del lingon men blåbär är det ännu mer gott om.

Annons

När det gäller själva odlingarna på Sjölyckorna kan Karin summera ett blandat skördeår. Det envisa och ymniga regnandet under juli och augusti har både gynnat och missgynnat växtligheten.

– Krondillen har till exempel tagit mycket stryk. Den har säckat ihop av regnandet och skörden blev bara en bråkdel av det normala. Jag har därför fått informera kunderna om att det är en bristvara och att jag inte har mer kvar till försäljning.

Däremot har regnandet i hög grad gynnat kålen.

– Ja, såväl grönkål som svartkål kål finns i stora mängder. Detsamma gäller purjolök och squash!

Nästa helg, den 16-17 september, anordnas traditionsenligt Matrundan. Sjölyckornas Gårdsbutik har varit med samtliga år och Karin är förtjust i konceptet.

– Det är ett jättebra tillfälle att locka ut folk på landsbygden. Vi kan visa upp vår fina natur och samtidigt direkt på plats berätta om hur maten produceras. Ett öppet landskap sköter ju inte sig självt. Just de personliga mötena och samtalen med kunderna är något som är väldigt uppskattat.

Hur många besökare brukar ni ha under Matrundan?

– Det handlar om tusentals. Många stammisar förstås men varje år dyker det dessutom upp nya ansikten.

Vi satsar på att ha ett brett utbud i gårdsbutiken. Vi säljer allt från grönsaker till ostar, knäckebröd och såser, berättar Karin Andersson.
Vi satsar på att ha ett brett utbud i gårdsbutiken. Vi säljer allt från grönsaker till ostar, knäckebröd och såser, berättar Karin Andersson.Foto: David Färdigh

I gårdsbutiken som kommer att dekoreras med pumpor och annan skördefestutsmyckning säljs egenodlade grönsaker men också närproducerade tillbehör som ostar, drycker, såser, knäckebröd och kakor.

– Vi satsar på att ha ett brett utbud.

Annons

En nyhet för i år är att Sjölyckornas Gårdsbutik kommer erbjuda ponnyridning under söndagseftermiddagen i samarbete med Blå Stjärnan.

– Det blir på ängen bakom gårdsbutiken, där man kan njuta av sjöutsikten.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons