Annons

Killar tvingades betala – annars skulle ofördelaktiga bilder spridas

Två unga män i Kronoberg har utsatts för utpressning och känt sig tvingade att betala pengar till förövarna.
Växjö/Ljungby • Publicerad 24 maj 2023
Foto: Peter Boström

Det första fallet gäller en 18-årig kille som bor i Ljungby kommun. Han har polisanmält att han på tisdagen accepterade en vänförfrågan från en tjej på en sociala medier-app.

– Han och den här tjejen har därefter utbytt bilder på varandra och killen skickade ett par bilder där han förekommer i ofördelaktiga situationer. Han blev då hotad att man skulle sprida dom här bilderna på honom, om han inte betalade ett belopp, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Annons

18-åringen kände sig tvingad att skicka drygt 20 000 kronor till utpressarna.

Även en 20-årig man i Växjö utsattes under helgen för ett liknande fall av utpressning. Där hade förövarna lyckats hacka 20-åringens snapchatkonto och stulit ofördelaktiga bilder på honom, sedan han accepterat en vänförfrågan från en tjej på en sociala medier-plattform.

– Även han blev hotad att bilderna skulle spridas och han betalade drygt 5 000 kronor för att slippa detta, säger Robert Loeffel.

Enligt Robert Loeffel har anmälningar om den här typen av utpressning där ofördelaktiga bilder ska spridas ökat den senaste tiden.

– Det är kriminella som har satt det här i system.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons