Annons
Växjö

Kjell släpper fiskeguide på nio språk – ”Bästa fisketipsen för gädda, gös och abborre”

Learn to catch! Det är mottot för Växjöbon och fiskeguiden Kjell Johansson som tillsammans med sonen Jens släppt en digital fiskeguide i form av e-böcker på nio olika språk.
– Vi ger de bästa fisketipsen för gädda, gös och abborre.
Växjö • Publicerad 14 maj 2023
Visst nappar det! gös-fångst i småländska vatten.
Visst nappar det! gös-fångst i småländska vatten.Foto: Privat

Det är på sajten Natur-Fiske som såväl svenska som utländska fisketurister kan få konkreta råd och tips på hur man förbättrar oddsen för att få fisk på kroken.

– Kunskap betyder någonting. Många som ska ut på fisketurer är dåligt pålästa och använder fel metoder, säger Kjell.

Annons

Vad är det vanligaste misstaget när det gäller fiske med familjen?

– Ett klassiskt misstag är att man vill för mycket i början. Vanligtvis är det pappan i familjen som satsar stenhårt och drar iväg hela familjen på långa fisketurer. Det slutar ofta med utebliven fångst och gnäll. Barnen får ett dåligt första intryck av fiske, något som sällan går att reparera. Istället är det bättre att börja med mete i en kanal där barnen garanterat får napp.

Kjell har nyligen gått i mål med sitt senaste projekt – tillsammans med sonen Jens har han gjort en digital fiskeguide i form av 15 e-böcker på nio olika språk.

– Det är ett Leader Linné-projekt som vi jobbat med i fem år. Genom hemsidan Natur-Fiske kan turister från hela världen köpa och ladda ner våra fiskeböcker. Det handlar om sportfiske efter gädda, gös och abborre i svenska vattendrag men det finns också en bok om allt från svenska naturupplevelser till paddling och älgar.

Kunskap påverkar fiskelyckan. Det menar Växjöbon och fiskeguiden Kjell Johansson som i dagarna lanserat sitt senaste projekt - en digital fiskeguide i form av e-böcker på nio olika språk.
Kunskap påverkar fiskelyckan. Det menar Växjöbon och fiskeguiden Kjell Johansson som i dagarna lanserat sitt senaste projekt - en digital fiskeguide i form av e-böcker på nio olika språk.Foto: David Färdigh

För att säkerställa kvalitén har Kjell anlitat professionella översättare.

– Själva hemsidan är på engelska men böckerna finns i översättningar på till exempel danska, tyska, franska och spanska.

Vilka nationaliteter är det som fiskar i Sverige?

– Det är människor från hela världen men tyskarna är den största gruppen följt av polacker, danskar och holländare.

Böckerna kostar mellan 35 och 39 kronor att ladda ner. Dessutom finns de även som ljudböcker på svenska. Vill man få extra visuell inspiration inför fisketuren kan man också kolla in Youtube-klippen på hemsidan.

– Bland annat har vi filmat hur en extremt hungrig och glupsk gädda jagar ett kroklöst fiskedrag i södra Bergundasjön. Klippet är ackompanjerat av svängig rockmusik!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons