Annons
Växjö

Klart: Här är företagen som ska sköta regionens serviceresor

Kronoberg • Publicerad 25 juni 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Arkiv

I fredags fattade region Kronoberg ett så kallat tilldelningsbeslut vad gäller serviceresor och skolskjuts i regionen från och med 1 juli 2025.

Det blir fem trafikföretag som får dela på uppdraget som omfattar 249 fordon och är uppdelat i 31 olika trafikområden. Efter att upphandlingen blev klar så presenterades det att avtalet är värt ungefär 1,2 miljarder kronor och sträcker sig över sex år.

Annons

Det är första gången någonsin som alla regionens kommuner har ingått avtal med regionen och deltagit i en gemensam upphandling. I ett pressmeddelande skriver regionen att fokus under upphandlingen låg på tillgänglighet, trygghet och säkerhet. Även miljöaspekten har spelat en stor roll och samtliga fordon ska drivas med 100 % fossilfria drivmedel.

– Trots satsningarna på högre kvalitetskrav och ökade miljökrav blir kostnaden för trafiken totalt sett lägre jämfört med dagens avtal. Resultatet av upphandlingen är mycket glädjande för regionen och kommunerna, vi kronobergare kommer helt enkelt att få en mer hållbar trafik till en lägre kostnad, säger Carina Bengtsson, trafiknämndens ordförande i pressmeddelandet.

Även hela affärsmodellen för upphandlingen har gjorts om för att öka konkurrensen och göra det möjligt även för mindre företag att konkurrera. Detta genom att man delat in regionen i 31 trafikområden och begränsat hur många områden ett och samma företag kan tilldelas.

– Vi har valt att satsa på en ny affärsmodell med garanterade minimivolymer vilket innebär en mindre risk för anbudsgivarna. Det har kommit in många varierande anbud, allt från små lokala företag som lagt anbud på endast ett trafikområde upp till riktigt stora företag som ägs av internationella koncerner, säger Pär Welander, trafikdirektör Länstrafiken Kronoberg.

Företagen som tilldelats det gemensamma uppdraget och kommer att sköta servicetrafik och skolskjutsar från och med juli 2025 är Busspecialisten i Småland AB, Connect Bus Sandarna AB, Flexbuss Sverige AB, Omnicab AB och Telepass AB.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons