Annons
Växjö

Klart: Så mycket höjs priserna i kollektivtrafiken

Kronoberg • Publicerad 2 december 2022
Länstrafiken Kronoberg. Buss. Trafik. Växjö. Vxo.
Länstrafiken Kronoberg. Buss. Trafik. Växjö. Vxo.Foto: Elvedin Basic

Nu är det klart att biljettpriserna för buss och tåg höjs i Kronobergs län från och med årsskiftet. Länstrafiken Kronoberg höjer priserna på både enkelbiljetter och periodbiljetter för att bland annat kompensera för de kostnadsökningar som sker i samhället och för verksamhetens trafikkostnader.

– För att fortsatt kunna erbjuda en väl fungerande attraktiv kollektivtrafik behövs denna prisändringen göras på grund av kostnadsutvecklingen i omvärlden med höjda bränslepriser och inflation. Det är en liten höjning jämfört med behovet. Med denna höjning som vi nu gör ser vi att vi fortsatt kan erbjuda en attraktiv kollektivtrafik i länet, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Annons

Enkelbiljetterna kommer att höjas med två kronor och priset på periodbiljetterna kommer höjas beroende på pendlingssträcka, mellan 20 och 45 kronor för 30-dagsbiljetterna.

Den genomsnittliga höjningen för enkelbiljetter är cirka tre procent och för periodbiljetter är ökningen på runt 3,9 procent.

– För att fortsatt kunna erbjuda goda pendlingsmöjligheter för länets invånare och utveckla och anpassa trafiken så att den blir bäst för flest behöver vi se till att få täckning för det kostnader som finns förenade med verksamheten. Den nu beslutade höjningen räcker inte ensamt till för att kompensera de kostnadsstegringar vi ser, säger trafiknämndens ordförande Carina Bengtsson (C).

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons