Annons
Växjö

Klart: Växjös nya sjukhus byggs i Räppe

Växjö • Publicerad 3 mars 2022
Foto: Arkitema + Link

Under onsdagskvällen, efter ett antal timmars debatt, beslutade regionfullmäktige att det nya sjukhuset i Växjö ska byggas i Räppe.

– Detta beslutet var det enda rimliga utifrån de förutsättningar regionen har inför framtiden. Nu startar det viktiga arbetet att tillsammans med verksamheten bestämma hur lokalerna ska fyllas med vård, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Annons

Ledamöter från Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för Räppeförslaget medan ledamöter från Liberalerna, Vänsterpartiet samt Sverigedemokraten Ted Strand yrkade återremiss.

– Socialdemokraterna har landat i att vi tror att det är Räppealternativet som ger bäst resultat på helheten. Det finns flera skäl till det. Bland annat slipper vi utsätta personal och patienter för det otroligt komplicerade och långa pussel en ombyggnation av dagens CLV skulle innebära. Med ett nytt sjukhus i Räppe får vi bäst möjligheter att bedriva en kvalitativ och modern vård, säger Robert Olesen (S) gruppledare för Socialdemokraterna i Region Kronoberg.

Nu ska tomten i Räppe förberedas för en byggstart, som planeras ske under våren eller sommaren 2023. Det nya akutsjukhuset i Räppe kommer att vara 135 000 kvadratmeter stort och innehålla 248 disponibla vårdplatser jämfört med dagens 226 platser. Enligt den utredning som ligger som grund för beslutet ligger den beräknade kostnaden på 7,9 miljarder kronor .Sjukhuset väntas stå klart år 2029.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons