Annons
Växjö

Klartecken för nya bygget på Staglaberget

Växjö • Publicerad 30 april 2022
Malin och Gustav Einarsson.
Malin och Gustav Einarsson.Foto: Linda Himsel

För fem år sedan ansökte Einar Fastigheter om en planändring för att bygga bostäder på en obebyggd tomtdel på Staglaberget i Växjö. Sedan dess har turerna kring byggplanerna varit många eftersom grannar överklagat kommunens nya detaljplan. Men nu har Mark- och Miljööverdomstolen tagit det slutgiltiga beslutet att den atagna detaljplanen vunnit laga kraft.

– Det är ett glädjande besked att kunna gå vidare med vårt projekt. Det är fem år sedan vi först inledde det här arbetet men det har fått stå på paus ett tag under överklagandetiden. Vi kommer nu gå vidare och färdigställa ritningar för lägenheterna och för de planer vi hela tiden haft för att göra den här platsen till något alldeles speciellt. En plats som alltid kommer att vara unik med sitt läge i Växjö, säger Gustav Einarsson på Einar Properties.

Annons

De nya bostäderna ska byggas på Staglaberget 10, bredvid den gamla läkarvillan som sedan snart 50 års tid har varit ett kontorshus och ägs av Einar Fastigheter.

Den nya detaljplanen, som tillåter byggnation av bostäder, kontor och restaurang och café, antogs av Växjö kommuns byggnadsnämnd hösten 2019. Men beslutet överklagades och Mark- och miljödomstolen menade att detaljplanen skulle ha antagits i kommunfullmäktige istället för i byggnadsnämnden. Kommunen överklagade domstolens beslut men fick inte något nytt prövningstillstånd.

Våren 2021 antog och godkände Växjö kommun, i både byggnadsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, detaljplanen på nytt. Grannar överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen men fick inget gehör. Grannarna valde då att överklaga till Mark- & miljö-överdomstolen., som nu alltså beslutat att planen vinner laga kraft.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons